Стало відомо, чому суд заборонив партію «Опозиційний блок»

13:52, 13 июня 2022
Суд вважає, що діяльність партії несе загрозу конституційному ладу, основним правам та свободам громадянина.
Стало відомо, чому суд заборонив партію «Опозиційний блок»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції опублікувало рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду про заборону діяльності партії «Опозиційний блок».

Суд нагадує, що діяльність політичної партії може бути обмежена, зокрема у зв’язку виправданням, визнанням правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації та/або Республіки Білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасово окупації частини території України;

глорифікацію, виправдання дій та/або бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, незаконних збройних формувань, банд, найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих, та/або фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, як складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі люди тощо.

В якості доказів неправомірної діяльності партії, суд, з посиланням на дані відкритих джерел зазначає, що представниця партії самопроголошена «в.о. мера Мелітополя» Галина Данильченко закликала мешканців міста співпрацювати з російськими окупантами.

Крім цього проти колишнього депутата Херсонської облради від партії «Опозиційний блок» відкрито кримінальне провадження за підозрою у колабораціонізмі. За даними слідства, чоловік домовився із військовослужбовцями Росії про силове забезпечення йому умов для керівництва одним із міст Херсонської області і, зрештою, добровільно обійняв посаду керівника у створеній окупаційній адміністрації.

«Ім’я депутата не розголошується, але є безспірною його партійна приналежність», -зазначається у постанові.

Також судді нагадують, що нардеп VIII скликання партії «Опозиційний блок» Вадим Новинський ще до початку повномасштабного вторгнення РФ закликав «припинити громадянський конфлікт на Сході України».

Крім цього аналізуючи програму Партії, у якій, зокрема, зазначено про такі пріоритети та напрямки роботи як надання російській мові статусу офіційної, скасування дискримінаційних законів про мову та про декомунізацію, ухвалення на референдумі та закріплення в Конституції України статусу України як позаблокової, нейтральної держави, Суд вбачає їх невідповідність Конституції України та законодавству.

«На думку Суду, в матеріалах справи є достатні докази, аналіз яких проведено вище, існування реально загрози зі сторони Політичної партії «Опозиційний Блок» конституційному ладу та основним правам і свободам громадян України, позаяк поведінка і заклики її членів не викликали осуду зі сторони керівництва партії, а навпаки - мала місце мовчазна згода», - зазначається у рішенні.

У зв’язку з наведеним суд вирішив заборонити діяльність партії «Опозиційний блок» та передати її майно державі. Апеляційна скарга на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду може бути подана д

Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня його оприлюднення на офіційних веб-сайтах Міністерства юстиції України і Верховної Ради України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета»,  рішення про заборону діяльність «Опозиційного блоку» було ухвалено 8 червня

«Згідно із законом про заборону проросійських політичних партій заборонено діяльність політичної партіі «Опозиційний блок», діяльність якої була раніше зупинена рішенням РНБО», - повідомила депутат Ольга Совгиря.

Очікується, що справи про заборону діяльність ОПЗЖ та партії Шарія розглядатимуться вже цього тижня.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду