Зеленський відповів на петицію щодо обовʼязкового іспиту для отримання громадянства України

12:11, 11 июля 2022
Питання щодо запровадження обов'язкового іспиту для набуття громадянства України потребуватиме законодавчого урегулювання, – Зеленський.
Зеленський відповів на петицію щодо обовʼязкового іспиту для отримання громадянства України
Джерело фото: Офіс Президента
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Володимир Зеленський відповів на електронну петицію № 22/140008-еп «Ввести обов'язковий іспит для отримання громадянства України», оприлюднену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 23 травня 2022 року.

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України "Про звернення громадян" мною розглянуто електронну петицію № 22/140008-еп "Ввести обов'язковий іспит для отримання громадянства України", ініційовану громадянином Капустяном Віталієм Сергійовичем, яку підтримали понад 25 тисяч громадян.

Дякую всім, хто долучився до цієї петиції, за активну громадянську позицію.

За Конституцією України права і свободи людини, громадянство, статус іноземців та осіб без громадянства визначаються виключно законами України (пункти 1 та 2 частини першої статті 92).

Відповідно до Конституції України правовий зміст громадянства України, підстави і порядок його набуття та припинення визначає Закон України "Про громадянство України".

Статтею 9 названого Закону визначено умови прийняття до громадянства України, однією з яких є володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування (пункт 5 частини другої).

Згідно із Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" особа, яка має намір набути громадянство України, зобов'язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. Водночас визначено, що вимоги до рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства України, визначає Національна комісія зі стандартів державної мови. Складання іспиту на рівень володіння державною мовою, необхідний для набуття громадянства України, здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (стаття 7 зазначеного Закону).

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 409 затверджено Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, зокрема для осіб, які мають намір набути громадянство України.

Питання щодо запровадження обов'язкового іспиту для набуття громадянства України потребуватиме законодавчого урегулювання.

Згідно з Конституцією України та Законом України "Про Кабінет Міністрів України" Уряд України забезпечує проведення політики у сферах освіти і науки, всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, проведення державної правової політики, регулює міграційні процеси.

Тому я звернувся до Прем'єр-міністра України Д. Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання.

Про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції буде поінформовано», - зазначив Зеленський.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва