Верховна Рада розгляне зміни щодо захисту державного кордону України

14:49, 15 июля 2022
Пропонується установити на законодавчому рівні порядок залучення військових частин і підрозділів Збройних Сил України до виконання завдань з посилення охорони державного кордону.
Верховна Рада розгляне зміни щодо захисту державного кордону України
Джерело фото: mil.in.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до доручення Голови Верховної Ради України Комітет  з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 15 липня 2022 року розглянув проект Закону України про  внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону України №7475 від 19.06.2022.

Метою законопроекту, за визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи, є забезпечення подальшого розвитку та поліпшення загальнодержавної системи охорони і захисту державного кордону, належного реагування на порушення законодавства України про державний кордон, уточнення повноважень Державної прикордонної служби України (ДПСУ), Збройних Сил України, інших складових сектору безпеки і оборони держави щодо захисту державного кордону, зокрема стосовно визначення порядку та способів залучення підрозділів Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів України до виконання завдань  з посилення охорони (прикриття) державного кордону і суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні.

Для досягнення вказаної мети у законопроекті пропонується внести до Земельного кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, законів України «Про державний кордон України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про прикордонний контроль», «Про оборону України», «Про виключну (морську) економічну зону України», «Про природно-заповідний фонд України», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» зміни, якими:

  • здійснити перерозподіл повноважень складових сектору безпеки і оборони щодо координації їх спільної діяльності, пов’язаної із захистом державного кордону в мирний час, під час дії воєнного стану, а також в інших кризових ситуаціях, передбачених законами України;
  • установити на законодавчому рівні порядок та способи залучення військових частин і підрозділів Збройних Сил України до виконання завдань з посилення охорони державного кордону та суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні в мирний час та особливий період;
  • змінити процедуру примусового видворення з України нелегальних мігрантів, які затримуються уповноваженими державними органами за незаконне перетинання державного кордону або інші грубі порушення українського законодавства, шляхом надання права ухвалення таких рішень відповідним державним органам тощо.

Ці зміни обумовлені необхідністю перегляду покладеної на ДПСУ функції щодо координації діяльності військових формувань та відповідних правоохоронних органів держави із захисту державного кордону на всій його протяжності та незалежно від тих чи інших передбачених законами України кризових ситуацій. При цьому ініціатори проекту пропонують визначити особливості здійснення цією функції.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши законопроект, висловило щодо його змісту ряд зауважень, звернувши увагу, зокрема, на те, що пропозицію про перерозподіл повноважень ДПСУ щодо координації діяльності із захисту державного кордону в мирний час, під час дії воєнного стану, а також в інших кризових ситуаціях між різними складовими сектору безпеки і оборони необхідно внести до законів України «Про національну безпеку» та «Про Збройні Сили України». Також, з їх погляду, потребує додаткового обґрунтування пропозиція законопроекту щодо заміни повноважень ДПСУ у сфері припинення діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), організованих груп та злочинних організацій, що порушили порядок перетинання державного кордону України, на участь «в обороні держави відповідно до закону» (зміни до абзацу 7 частини першої статті 2 проекту).

Реалізація Закону здійснюватиметься за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених на утримання Державної прикордонної служби України та Збройних Сил України на відповідний рік.

Разом з тим, Міністерство фінансів України в експертному висновку до проекту Закону зазначило, що реалізація його положень може потребувати додаткових бюджетних видатків для Адміністрації ДПСУ, у тому числі на 2022 рік.

Міністерство оборони України вважає за доцільне не підтримувати цей проект Закону як такий, що потребує змістовного доопрацювання. Серед іншого, Міноборони звернуло увагу на те, що положення законопроекту про залучення військових частин і підрозділів Збройних Сил України до здійснення заходів з посилення охорони державного кордону України на суші, морі, річках, озерах та інших водоймах шляхом передачі їх на період проведення заходів у підпорядкування органів ДПСУ суперечать законам України «Про національну безпеку України», «Про оборону України», «Про Збройні Сили України», в частині визначення підпорядкованості військових частин і підрозділів Збройних Сил України, з урахуванням їх функцій і завдань.

З огляду на зазначене, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону України № 7475 від 19.06.2022, поданий народним депутатом України Здебським Ю. В. та іншими народними депутатами України до порядку денного сьомої сесії та за результатами розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу, доручивши Комітету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Автор: Наталья Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.  

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва