Суды должны отключить компьютеры и другое оборудование за 30 минут до планового отключения света, - ГСА

13:03, 24 ноября 2022
ГСА составила Перечень мер для судов, с помощью которых они должны защитить электрооборудование от воздействия колебаний напряжения электросети, в частности, среди средств защиты указаны источники бесперебойного питания, стабилизаторы напряжения или другие устройства.
Суды должны отключить компьютеры и другое оборудование за 30 минут до планового отключения света, - ГСА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За полчаса до планового отключения помещения суда от электроснабжения работники суда должны прекратить работу с автоматизированной системой документооборота и другим клиентским программным обеспечением, а также завершить работу всех персональных компьютеров и всего периферийного оборудования с последующим физическим отключением такого оборудования от сети электропитания. Соответствующее разъяснение о мерах, которые могут ими приниматься для минимизации и избежания возможного повреждения и потери компьютерного, серверного и сетевого оборудования, а также информации, хранящейся на них, 24 ноября предоставила судам ГСА Украины.

В частности, ГСА предоставила Перечень мероприятий при плановых обесточиваниях.

Судя по этому перечню, некоторые суды имеют источники бесперебойного питания, стабилизаторы напряжения или другие устройства, предназначенные для защиты электрооборудования от воздействия колебаний напряжения электросети.

«В перечне мероприятий при плановых обесточиваниях, в частности, предусмотрено проведение проверки имеющегося подключения сетевого и компьютерного оборудования к электросети с использованием источников бесперебойного питания, стабилизаторов напряжения или других устройств, предназначенных для защиты электрооборудования от воздействия колебаний напряжения электросети, а при отсутствии таких устройств – обеспечивать завершение работы и физическое отключение компьютерного, серверного и сетевого оборудования от электропитания перед ее обесточиванием.

Такие действия должны обезопасить указанное оборудование от выхода из строя после восстановления электроснабжения и вероятности подачи при этом тока повышенного напряжения.

Работникам судебных учреждений рекомендовано за полчаса (или в другой определенный энергоснабжающей компанией период) до планового отключения помещения от электроснабжения прекратить работу работников учреждения с АСДС и другим клиентским программным обеспечением, а также завершить работу всех персональных компьютеров и всего периферийного оборудования с последующим физическим отключением такого оборудования от сети электропитания», - отметили в ГСА.

Как известно, из-за массированных ракетных обстрелов имеет место сложная ситуация с электро- и водоснабжением в Украине.

В частности, 24 ноября в связи с отсутствием электроснабжения в помещениях Кассационного административного суда и Кассационного гражданского суда было перенесено рассмотрение дел. Ниже приводим список мероприятий при плановых обесточиваниях.

Нижче наводимо Перелік заходів при планових знеструмленнях

  1. Переглянути наявні графіки резервування, забезпечивши створення та збереження, зокрема на змінному носії інформації, резервної копії бази даних автоматизованої системи документообігу суду (далі – АСДС) не рідше одного разу на день, або невідкладно після усунення перешкод. У випадку великого обсягу локальної бази даних АСДС та нестачі часу на створення резервної копії зазначеної бази даних до моменту планового відключення електропостачання таку копію бази даних необхідно створити за найближчої нагоди.
  2. Перевірити наявне, за можливості забезпечити додаткове підключення серверного, мережевого та комп’ютерного обладнання до електромережі із використанням джерел безперебійного живлення, стабілізаторів напруги або інших пристроїв, призначених для захисту електрообладнання від впливу коливань напруги електромережі.

У раз відсутності таких пристроїв – забезпечувати завершення роботи та фізичне відключення комп’ютерного, серверного та мережевого обладнання від мережі електроживлення перед її знеструмленням, що має убезпечити зазначене обладнання від виходу з ладу після відновлення електропостачання та вірогідністю подачі при цьому струму підвищеної напруги.

Аналогічні дії рекомендується здійснювати також у випадках аварійного (непередбачуваного) знеструмлення, з метою упередження можливості його пошкодження внаслідок подачі струму підвищеної напруги (струму, на який не розраховане обладнання), а також для збереження обладнання у неробочій час (нічний час, вихідні дні тощо).

  1. За півгодини (або в інший визначений енергопостачальною компанією період) до планового відключення приміщення від електропостачання слід припинити роботу працівників установи з АСДС та іншим клієнтським програмним забезпеченням (для бухгалтерського та кадрового обліку тощо).
  2. Завершити роботу усіх персональних комп’ютерів та усього периферійного обладнання з подальшим фізичним відключенням такого обладнання від мережі електроживлення судової установи.
  3. Перед відключенням серверу з локальною базою даних АСДС за можливості створити додаткову резервну копію зазначеної бази даних на знімному носії інформації. Це дасть можливість зберегти дані, створені в період після останнього обміну з центральною базою даних АСДС та припиненням електропостачання, у випадку неможливості відновлення працездатності серверного обладнання з локальною базою даних АСДС після завершення відключення електропостачання.
  4. Після відновлення та стабілізації електропостачання включення обладнання проводити у зворотному порядку.
  5. З метою запобігання втрати інформації користувачам рекомендується регулярно зберігати поточні робочі файли, відкриті на персональних комп’ютерах, та, у разі відсутності в локальній мережі суду мережевого файлового сховища, самостійно слідкувати за наявністю резервних копій необхідних робочих файлів.

Також рекомендуємо регулярно оприлюднювати на вебсайтах судів інформацію щодо графіків відключень, а також іншу відому інформацію, яка може вплинути на розклад роботи суду.

Дії судів у випадках тривалого знеструмлення (понад п’ять робочих днів) врегульовані процесуальним законодавством, пунктами 68, 95-98 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (рішення Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21, зі змінами), пунктами 2.3.13, 2.3.55-2.3.58 Положення про автоматизовану систему документообігу суду (рішення Ради суддів України від 02.04.2015 № 25, зі змінами) та пунктом 5 розділу ІV Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання (наказ ДСА України від 06.06.2022 № 156).

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси