Иностранные члены наблюдательного совета НАК «Нафтогаз Украины» объяснили, почему поддержали премию Коболеву в $22,4 млн

14:23, 23 января 2023
По словам членов последнего состава наблюдательного совета НАК «Нафтогаз Украины» Клер Споттисвуд, Бруно Лескуа и Людо Ван дер Гейдена, они проголосовали за премию Андрею Коболеву в $22,4 млн.
Иностранные члены наблюдательного совета НАК «Нафтогаз Украины» объяснили, почему поддержали премию Коболеву в $22,4 млн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Члены последнего состава наблюдательного совета НАК «Нафтогаз Украины» Клер Споттисвуд, Бруно Лескуа и Людо Ван дер Гейден сделали заявление о премировании экс-руководителя «Нафтогаза» Андрея Коболева.

Її оприлюднив Людо Ван дер Гейден.

«Ознайомтеся з листом, надісланим головою наглядової ради НАК «Нафтогаз України» прем’єр-міністру України щодо висунення НАБУ обвинувачення Андрію Коболєву.

Йдеться про надзвичайну премію, яку тодішня наглядова рада (НР) «Нафтогазу» (до якої я увійшов у травні 2019 року) присудила генеральному директору та його команді з 40 колег, які виграли справу проти «Газпрому».

Вважалося, що справу неможливо виграти. Андрій і його команда довели, що скептики помилялися. За це надзвичайне досягнення вони отримали 1%. Це принесло уряду України майже 99% із 4,6 мільярдів доларів США.

Преміальна нагорода, будучи настільки незвичайною, була ретельно обговорена НР у той час – саме тому, що НР знала, що це сколихне Україну, що деякі, якщо не багато, не схвалять і, можливо, дійдуть іншого висновку (зіткнувшись зі справжнім контекстом).

НР вважала нагороду заслуженою і створила хороший прецедент в Україні.

Крім того, це питання тоді обговорювалося з прем’єр-міністром. На веб-сайті Клер Споттісвуд показано лист, у якому коментується ця зустріч із прем’єр-міністром. Мало хто звертав увагу на судовий процес, коли він був таким малоймовірним.

Питання розглядалося кілька разів. Викликає занепокоєння те, що ця справа знову піднімається в такий пізній час, що свідчить про те, що нова інформація переконала уряд відкрити справу проти Андрія Коболєва.

Я не можу уявити, якою може бути ця нова інформація. Я також не можу уявити, що суд визнає щось незаконне у справі, за яку в будь-якому випадку відповідає НР, і де НР діяла відповідно до своїх найкращих суджень.

Андрій Коболєв є справжнім українським патріотом, виконав чудову роботу, перетворивши ДП із збиткового підприємства на прибуткове, а потім таке, яке внесло близько 1/6 частини державного бюджету України у 2019 році. Він також був непохитним у боротьбі за припинити корупцію в компанії (яка, імовірно, призвела до замаху на його життя в 2015 році).

Компанія була на дуже високому та багатообіцяючому шляху, коли 28 квітня 2021 року він був звільнений Урядом. Для цього КМУ призупинив Наглядову раду, членом якої я був, а також членство голови Клер Споттісвуд і голови Ревізійної комісії Бруно Лескуа.

Наведений нижче лист було надіслано прем’єр-міністру, щоб поділитися нашими поглядами на цю справу. Жоден із трьох членів не був допитаний ні судом, ні НАБУ з моменту прийняття рішення про нагороду, коли, як зазначено вище, це питання належить до відповідальності НР. Ми з нетерпінням чекаємо незабаром отримати позитивні новини щодо цього несподіваного звинувачення», - зазначається у оприлюдненому листі.

Нагадаємо, у квітні 2018 року наглядова рада «Нафтогазу» проголосувала за преміювання співробітників у $46 млн. Премія Коболєва склала $22,4 млн.

19 січня 2023 року НАБУ і САП повідомили колишньому голові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву про підозру у заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн. Дії особи кваліфікували за ч. 5 ст. 191 КК України.

«Слідство встановило, що очільник компанії (2014-2021 рр.) в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн (еквівалент 10 млн дол. США) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр.

Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн грн.

Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

Під час розслідування антикорупційні органи стикнулися з перешкодами з боку колишнього керівництва держкомпанії, яке скерувало документи стосовно виплати премій голові правління держкомпанії до іноземних юридичних радників, які відмовлялися за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу їх видати.

Однак, після одержання інформації щодо повернення у 2022 році цих документів у розпорядження компанії, детективи НАБУ їх вилучили, що допомогло надати належну правову оцінку діям колишнього керівника компанії», - зазначили у НАБУ.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду