Чи під загрозою результати конкурсу до ВС та Антикорсуду: думки розділилися

21:59, 31 мая 2019
Користувачі соцмережі вважають, що судові рішення щодо членів ВККС можуть вплинути на вже існуючі результати конкурсів, та на майбутні кваліфоцінювання.
Чи під загрозою результати конкурсу до ВС та Антикорсуду: думки розділилися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ситуація щодо повноважень частини складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що продиктована останніми рішеннями Верховного Суду і Окружного адміністративного суду Києва, викликає стурбованість суддівського співтовариства.

Судді, та учасники кваліфоцінювання на посаду судді мають побоювання щодо перспективи проведення подальших конкурсних процедур. Також тривожаться судді другого набору Верховного, а також Вищого антикорупційного судів, адже виникають питання і щодо легітимності їх призначення.

«Судово-юридична газета» публікувала інтерв’ю голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка в якому він прокоментував, чи можуть вплинути рішення судів стосовно повноважень членів ВККС на результати конкурсних процедур до Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду. 

Голова суду вважає, що вплив судових рішень стосовно строку повноважень окремих членів ВККС на встановлення результатів конкурсу до Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду є малоймовірним.

«На мою думку, досить малоймовірним є вплив судових рішень стосовно строку повноважень окремих членів ВККС на результати конкурсних процедур, зокрема, щодо встановлення результатів конкурсу до Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду. Тим більше, що визначений законом 4-річний строк повноважень зазначених членів ВККС України припинився не одномоментно, оскільки його завершення наставало для кожного члена окремо протягом певного періоду, тоді як Закон України «Про судоустрій і статус суддів» чітко визначає кількісний склад як самої ВККС України, так і її палат та колегій, який необхідний для визнання їх повноважними та наявності у них права приймати рішення на виконання визначених законом повноважень.

Разом з тим, враховуючи положення чинного законодавства у сфері судоустрою і статусу суддів, беручи до уваги наявні судові рішення з питань визначення строків повноважень окремих членів ВККС України, та оскільки ухвалення ВККС України рішень можливе виключно більшістю від встановленого цим Законом складу Комісії, які мають на це повноваження, досить сумнівним вбачається повноцінне функціонування Комісії у тому складі, який наразі визначений.

Користувачі соцмережі прокоментували думку голови Окружного адміністративного суду Києва.

Так, Андрей Забродский написав: «Вплинуть - будь-яке рішення цих судів, з участю довибранних суддів може бути оскаржене, і, якщо у нас не прислухаються - то Європейський суд зможе зробити висновок: рішення прийнято неправосудним судом».

Користувач Olga An впевнена, що судові рішення вплинуть на строки проведення кваліфікаційного оцінювання.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки