У соцмережах коментують підписані Зеленським закони щодо впровадження судової реформи

16:23, 9 августа 2021
Зеленський підписав закони, необхідні Україні для впровадження судової реформи.
У соцмережах коментують підписані Зеленським закони щодо впровадження судової реформи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (з пропозиціями Президента України) (№ 3711-д).

Закон має на меті відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і вдосконалення процедури її формування та діяльності. Документ також необхідний для приведення положень законодавства України у відповідність до рішень Конституційного Суду України.

Крім того, Глава держави підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (№ 5068).

Метою запропонованих змін є удосконалення порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя з урахуванням реалізації принципу верховенства права, забезпечення відповідності кандидатів критеріям професійної етики та доброчесності. Закон направлений на підвищення інституційної спроможності Вищої ради правосуддя і рівня суспільної довіри до органів суддівського врядування зокрема та судової влади загалом.

Також Президент Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя» (№ 5069). Цей документ встановлює адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя, що сприятиме ефективній реалізації його повноважень.

«Цей закон є надзвичайно важливим першим етапом проведення судової реформи в Україні, адже дасть змогу сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС), на яку покладаються функції з добору та оцінювання суддів», - наголошують в пресслужбі.  «Цей закон є надзвичайно важливим першим етапом проведення судової реформи в Україні, адже дасть змогу сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС), на яку покладаються функції з добору та оцінювання суддів», - наголосили в Офісі Президента.

Пізніше Вища рада правосуддя повідомила, що вимушена зупинити розгляд дисциплінарних справ.

«З метою недопущення порушення вимог чинного законодавства ВРП зупиняє розподіл між членами Ради дисциплінарних скарг, а також скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора. Про це Вища рада правосуддя ухвалила відповідне рішення.

5 серпня 2021 року набрав чинності Закон України від 14 липня 2021 року № 1635-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». Цим Законом вносяться зміни до Закону України «Про Вищу раду правосуддя», зокрема в частині здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів.

Зазначений Закон унеможливлює виконання Дисциплінарними палатами ВРП повноважень щодо розгляду дисциплінарних справ, оскільки повноваження Ради щодо здійснення дисциплінарного провадження стосовно судді реалізує служба дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, дисциплінарний інспектор Вищої ради правосуддя є учасником дисциплінарної справи.

Процедура призначення на посаду дисциплінарного інспектора буде здійснюватися відповідно до вимог, встановлених законом.

Таким чином, із моменту набрання чинності Законом України від 14 липня 2021 року № 1635-ІХ дисциплінарні скарги розподіляються дисциплінарному інспектору Вищої ради правосуддя», - йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада розблокувала підписання Зеленським закону про ВККС.

Крім того, Разумков підписав закони про перевірку Вищої ради правосуддя і реформи ВККС.

Також ми писали, що Асоціація суддів господарських судів застерігає про можливу зупинку роботи ВРП.

Ще Інститут права КНУ імені Тараса Шевченка надав науково-консультативний висновок щодо законопроекту № 5068.

Додамо, МВФ виділив $2,7 млрд для України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва