Інститут права КНУ імені Тараса Шевченка надав науково-консультативний висновок щодо законопроекту № 5068

16:50, 2 августа 2021
Правники застерігають, що законопроектом закріплюється домінування представників міжнародних організацій при прийнятті рішень, адже їх голос у Етичній раді буде більш «юридично вагомим» ніж осіб, визначених Радою суддів України.
Інститут права КНУ імені Тараса Шевченка надав науково-консультативний висновок щодо законопроекту № 5068
Джерело фото: фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пресслужба ВРП повідомляє, що правники інституту права КНУ ім. Тараса Шевченка надали науково-консультативний висновок щодо законопроекту № 5068.

«Основним Законом визначені суб’єкти обрання (призначення) на посади членів ВРП, а також критерії, яким вони мають відповідати. Перелік таких вимог закріплений у статті 6 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», який законопроектом № 5068 пропонується доповнити вимогою відповідності критеріям професійної етики та доброчесності», - зазначають представники університету.

Науковці зауважують, що законопроектом № 5068 передбачається створення нового суб’єкта у процесі конкурсного відбору кандидатур для обрання (призначення) членом ВРП - Етичної ради та, відповідно, запровадження порядку обрання (призначення) на посади виключно серед кандидатів, які рекомендовані Етичною радою.

«Це створює загрозу звуження змісту прав конституційно визначених суб’єктів обрання (призначення) на посади членів ВРП», - застерігають представники вищого навчального закладу.

Проаналізувавши положення стосовно міжнародних експертів у складі Етичної ради, науковці КНУ імені Тараса Шевченка наголошують, що законопроектом закріплюється домінування представників міжнародних організацій при прийнятті рішень, адже їх голос у Етичній раді буде більш «юридично вагомим» ніж осіб, визначених Радою суддів України.

На переконання науковців Інституту права, таке положення законопроекту створює потенційну загрозу порушення принципу рівності, а також не враховує рекомендацій, викладених у Висновку КРЄС № 10 (2007) щодо судової ради на службі суспільства від 21-23 листопада 2007 року, де зазначено: «члени-судді до складу судової ради повинні обиратися іншими суддями без будь-якого втручання з боку політичних органів або судової ієрархії за допомогою методів, котрі гарантують найширше представництво судової влади».

Науковці стверджують, що у Висновку Венеціанської комісії (CDL-AD(2019)027-e) щодо змін до законодавчих актів, які регулюють статус Верховного Суду та органів суддівського врядування, прийнятому на її 121 пленарному засідання 6-7 грудня 2019 року, звертається увага, що участь міжнародних експертів у процедурі формування суддівського корпусу на постійній основі може порушити питання конституційного суверенітету (п. 24), що потребує врахування.

Положенням законопроекту вбачається відсторонення члена ВРП від посади та зупинення його повноважень до ухвалення рішення органом, що обрав (призначив) цього члена ВРП. З цього приводу науковці зауважують, що такі контрольні повноваження Етичної ради не узгоджуються з метою її створення та функціонування, які законопроектом № 5068 визначені як сприяння органам, що обирають (призначають) членів ВРП, у встановленні відповідності кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, а також нормам Конституції України.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Національна асоціація адвокатів України попереджає про загрозу блокування роботи ВРП.

Крім того, ми повідомляли,  чи буде в Україні «суд у смартфоні»: що записали до Положення про електронне правосуддя.

Додамо, що Асоціація суддів господарських судів застерігає про можливу зупинку роботи ВРП.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси