У НАБУ відзвітували про кримінальні справи, які суди ігнорують

11:10, 12 ноября 2018
«Антирейтинг» очолює справа «тернопільських прокурорів», яку суд не розглядає вже два роки.
У НАБУ відзвітували про кримінальні справи, які суди ігнорують
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З-поміж 166 кримінальних проваджень, в яких станом на кінець жовтня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування, а прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальні акти до суду, у 48 справах навіть не відбулося підготовче засідання. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Цей «антирейтинг» очолює так звана справа «тернопільських прокурорів». Суд вчергове постановив повернути обвинувальний акт. Провадження не розглядається вже майже 2 роки після передачі до суду — з 11 листопада 2016 року.

Інша справа, за обвинуваченням посадовців у завданні збитків ПАТ «Державна продовольчо-зернова компанія», «подорожує» різними судовими інстанціями вже близько 22 місяців. Наступне підготовче засідання призначене на 26 листопада в Святошинському районному суді м.Києва.

Отже, наразі лише у 35 провадженнях від НАБУ і САП ухвалено судові рішення. Більшість з них затверджують угоди про визнання винуватості або звільнення від кримінальної відповідальності стосовно другорядних учасників корупційних злочинів.

Причини відкладання і перенесення засідань різні: об’єктивний брак суддів, неявка, хвороби або відпустки учасників процесу тощо.

Вищий антикорупційний суд має поставити фінальну крапку у справах від НАБУ і САП, а винесені вироки допоможуть повернути арештовані під час розслідувань кошти в дохід держави. Саме тому його якнайшвидшого створення вимагають і українське суспільство, і міжнародні партнери.

Більш детальна інформація про провадження, розслідувані детективами НАБУ й передані до суду, міститься на сайті Національного бюро у розділі «Справи у суді» та в інфографіці.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в НАБУ завершили розслідування у справі про електронні декларації міністра інфраструктури Володимира ОмелянаПовідомляється, що детективи НАБУ встановили факти внесення міністром недостовірних відомостей до декларацій. Зокрема, у декларації за 2015 рік посадовець забув зазначити активи, що знаходились у його власності, на суму понад 3 млн гривень. А у 2016 році, за даними слідства, сума незадекларованих активів перевищила 8 млн гривень.

Також ми повідомляли про те, що у НАЗК оприлюднили список топ-порушників антикорупційного законодавства у жовтні цього року. До антирейтингу НАЗК увійшли народний депутат, начальник Держміграційної служби в Києві, голова ОДА, суддя Верховного Суду України та заступник міністра охорони здоров'я.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва