Економічне обґрунтування цін: рішення КГС ВС

16:44, 28 января 2019
Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду скасував постанову суду апеляційної інстанції.
Економічне обґрунтування цін: рішення КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі № 903/46/18 ТОВ «Радивилівмолоко» звернулося до господарського суду з позовом до обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі - Відділення) про визнання недійсним та скасування рішення «Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу» (далі — Рішення АМК), передає прес-служба ВС.

Рішенням місцевого господарського суду у задоволенні позову відмовлено повністю.

Постановою суду апеляційної інстанції рішення місцевого господарського суду скасовано та прийнято нове — про задоволення позову.

За результатами перегляду справи в касаційному порядку Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду постанову суду апеляційної інстанції скасував, а рішення місцевого господарського суду залишив в силі, з огляду на таке.

Так оскаржуваним Рішенням АМК визнано ТОВ «Радивилівмолоко» таким, що за результатами діяльності протягом січня-серпня 2017 року займало монопольне (домінуюче) становище з часткою 100% та частками, що перевищують 35% (на ринку заготівлі молока коров'ячого незбираного для промислової переробки, що закуповується у населення) у територіальних межах певних населених пунктів. Дії ТОВ «Радивилівмолоко», які полягали в необґрунтованому, поетапному зниженні у квітні-серпні 2017 року заготівельних цін на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки від населення з 6,00 грн/кг до 4,00 грн/кг (33,3%) за відсутності відповідного економічно обґрунтованого перерахунку оптово-відпускних цін на готову молочну продукцію, визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим п. 1 ч. 2 ст. 13 та п. 2 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем в межах окремих населених пунктів шляхом встановлення таких цін придбання або реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку. За вказане порушення на ТОВ «Радивилівмолоко» накладено штраф у розмірі 20 000 грн.

В свою чергу, за висновком колегії суддів Верховного Суду, хоча Закон України «Про Антимонопольний комітет України» не покладає на Антимонопольний комітет України та його органи здійснення контролю у сфері застосування вільних цін і тарифів, водночас за п. 1 ч. 2 ст. 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції» встановлення, зокрема, таких цін, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку, кваліфікується як зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку. Отже, зазначені органи можуть здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції і у встановленні та застосуванні вільних цін і тарифів.

Апеляційний господарський суд наведеного не врахував, як і того, що Відділенням у Рішенні було здійснено дослідження регіональних ринків молока коров'ячого незбираного для промислової переробки, що закуповується у населення, та визначено наявність адміністративних, економічних бар'єрів вступу на ринок інших суб'єктів господарювання, що призвело до безпідставного скасування законного та обґрунтованого рішення місцевого господарського суду, який з'ясував наявність у діях ТОВ «Радивилівмолоко» порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на досліджуваному ринку шляхом встановлення таких цін придбання або реалізації товару (молока коров'ячого незбираного для промислової переробки, що закуповується у населення), які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, які справи не належать до юрисдикції адмінсудів.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва