Неповага до суду: позивач зірвав засідання Приморського райсуду Одеси

17:30, 15 апреля 2019
Приморський районний суд публічно засуджує факти неповаги до суду з боку одного з учасників судового процесу
Неповага до суду: позивач зірвав засідання Приморського райсуду Одеси
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 9 квітня 2019 року в Приморському районному суді Одеси було заплановано проведення першого судового засідання за позовом громадянина України Ужвія Н. О. до Одеської митниці ДФС України про скасування постанови у справі про порушення митних правил (керування автомобілем на європейських номерах), повідомляє прес-служба суду.

Однак ще до початку судового засідання своєю поведінкою позивач демонстрував неповагу до встановлених у публічних місцях загальноприйнятих етичних правил та норм поведінки, кричав, висловлював образливі слова на адресу суду, суддів, працівників апарату та інших відвідувачів суду. Після початку судового засідання позивач продовжив порушувати правила поведінки у судовому засіданні, назвав головуючого у справі «людиною в чорній мантії, яка представляє себе суддею Шкамердою К. С.», вимагав від головуючого показати посвідчення судді для підтвердження права здійснювати правосуддя. Своїм виступом позивач фактично зірвав судовий процес, не давши змоги головуючому судді навіть розпочати судове засідання. Однак і після засідання позивач продовжив чинити дії, які свідчать про неповагу до суду та втручання у судовий процес, розмістив у мережі Youtube ролик образливого змісту тощо.

Приморський районний суд Одеси публічно засуджує таку поведінку учасника судового процесу та факти неповаги до суду та судді, про що будуть надіслані відповідні повідомлення на адресу Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури України.

Приморський районний суд Одеси наголошує, що у разі виникнення сумнівів стосовно того, чи має особа право здійснювати правосуддя, громадяни можуть звернутися із запитом до відповідного суду про надання інформації щодо прийняття суддею присяги та про зарахування судді до штату відповідного суду. Згідно з ч. 1 ст. 52 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та цього Закону призначений суддею, займає штатну посаду судді в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі. Суддя здійснює правосуддя в мантії та з нагрудним знаком. Зразки мантії та нагрудного знаку затверджуються Радою суддів України згідно зі ст. 16 Закону України «Про судоустрій і статус судців».

Водночас Приморський районний суд Одеси роз’яснює громадянинові Ужвію Н. О., що суд залишає за собою право поставити питання про адміністративну відповідальність за неповагу до суду. Крім того, суд звертає увагу громадян, що згідно з ч. 1 ст. 376 Кримінального кодексу України, втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків є злочином і карається відповідно до закону.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді