ВРП звільнила суддю Генічеського райсуду Херсонської області

14:45, 18 июля 2019
Суддю звільнено за вчинення істотного дисциплінарного проступку.
ВРП звільнила суддю Генічеського райсуду Херсонської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 липня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула питання про звільнення Хоменко Валентини Григорівни з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко повідомив, що 22 жовтня 2015 року Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення до Верховної Ради України подання про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області Хоменко В.Г. з посади за порушення присяги судді на підставі рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 13 березня 2014 року та висновку секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад.

Зокрема, рішенням ВРЮ встановлено, що Хоменко В.Г., обіймаючи посаду судді, вчинила низку грубих порушень процесуального закону.

Суддя порушила строки виготовлення повного тексту рішення у справах про визнання права власності на 1/2 частину будинку та за позовом про скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

Крім того, суддя Хоменко В.Г. не забезпечила передання низки справ до канцелярії суду, що призвело до порушення строків направлення їх до апеляційного суду.

4 грудня 2015 року Вищою радою юстиції надіслано до Верховної Ради України подання про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області Хоменко В.Г. з посади за порушення присяги судді.

Постановою Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року Хоменко В.Г. звільнено з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області у зв’язку з порушенням присяги судді.

26 червня 2017 року постановою Вищого адміністративного суду України позовні вимоги Хоменко В.Г. до Верховної Ради України задоволено. Визнано незаконною та скасовано Постанову Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року. Постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 26 березня 2019 року у задоволенні заяви Верховної Ради України про перегляд постанови Вищого адміністративного суду України від 26 червня 2017 року відмовлено. Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає.

Таким чином, рішення Вищої ради юстиції від 22 жовтня 2015 року про внесення до Верховної Ради України подання про звільнення судді Хоменко В.Г. з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області у зв’язку з порушенням присяги судді є чинним. Постанову Верховної Ради України про звільнення судді Хоменко В.Г. з посади за порушення присяги судді в судовому порядку визнано незаконною та скасовано.

30 вересня 2016 року набрали чинності закони України від 2 червня 2016 року «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та «Про судоустрій і статус суддів».

Пунктом 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України визначено, що з дня набрання чинності цим Законом призначення, припинення повноважень та звільнення суддів здійснюється відповідно до Конституції України з урахуванням внесених цим Законом змін.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 131 Конституції України рішення про звільнення судді з посади ухвалює Вища рада правосуддя.

Абзацом другим пункту 14 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 21 грудня 2016 року «Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що суддя, щодо якого до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» Вищою радою юстиції внесено подання про його звільнення з посади за порушення ним присяги і рішення щодо якого не було прийнято Президентом України чи Верховною Радою України, звільняється з посади судді на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Верховна Рада України листом від 8 квітня 2019 року надіслала Вищій раді правосуддя копію подання Вищої ради юстиції від 4 грудня 2015 року про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області Хоменко В.Г. з посади за порушення присяги судді.

Згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України підставами для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.

Відповідно до частини першої статті 56 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» питання про звільнення судді з підстав, визначених пунктами 2, З, 5 та 6 частини шостої статті 126 Конституції України, розглядається на засіданні Вищої ради правосуддя.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Хоменко Валентину Григорівну з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя ухвалила рішення про переведення 16 суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді