У правовій державі суд має бути доступним для кожного, — суддя ВС

17:10, 12 августа 2019
У Верховному Суді пройшов семінар-тренінг для суддів та працівників КЦС ВС, суддів та працівників місцевих судів Києва та області.
У правовій державі суд має бути доступним для кожного, — суддя ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У правовій державі суд має бути доступним для кожного. На цьому секретар Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Марина Червинська наголосила на семінарі-тренінгу для суддів та працівників КЦС ВС, суддів та працівників місцевих судів Києва та області «Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку», що відбувся 9 серпня 2019 року у приміщенні Cуду. Захід організували ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів», ГО «Інститут судового менеджменту», ГС «ВГО «Національна асамблея людей з інвалідністю України».

У заході також взяли участь судді КЦС ВС Сергій Мартєв, Ірина Дундар, Ганна Кривцова, працівники секретаріату суду.

Марина Червинська відзначила, що питання забезпечення гарантованого Конституцією України рівня безпечності та комфортності суспільного буття, зокрема для людей з інвалідністю або тих, хто в силу інших обставин є маломобільним, особливо гостро постає під час безпосереднього контакту людини з державою в особі її органів.

«Це стосується і судів, більшість приміщень яких на сьогодні не обладнана належним чином. На жаль, загальноприйняті стандарти комплексного безбар’єрного середовища не дотримуються не тільки на рівні району чи областей, а й у столиці», — звернула увагу секретар судової палати. Однією з причин такого становища, за її словами, є розміщення судів у непристосованих для цього приміщеннях.

Як було зазначено, зазвичай підлаштовувати будівлю та територію під певні потреби буває складніше, ніж врахувати їх під час будівництва нового приміщення. Наприклад, будівля КЦС ВС є історичною пам’яткою, була зведена на початку минулого століття як приміщення Миколаївського Артилерійського Училища (1914–1918 роки).

Однак, наголосила Марина Червинська, КЦС ВС завжди дбав, дбає та дбатиме про людей з інвалідністю. Так, приймальня громадян суду розташована в одноповерховому приміщенні поруч із загальноміським тротуаром, обладнані пандуси в основному корпусі, спеціальні місця в туалетних кімнатах, виділено найзручніші місця на майданчику для паркування автомобільного транспорту. «До речі, якщо ви звернули увагу, фарба розмітки там не свіжа, тобто позначені ці місця були не напередодні сьогоднішнього семінару», — сказала суддя.

Також вона зауважила про необхідність спільними зусиллями всіх зацікавлених осіб звести до мінімуму потребу у зверненні до суду для осіб з інвалідністю, особливо у сфері соціального забезпечення, реалізації права на пільги тощо. «Хочеться сподіватися, що колись відійде в історію практика захисту аж на рівні ВС таких, здавалося б, елементарних прав особи з інвалідністю, як право на пільговий проїзд у громадському транспорті», — сказала доповідач і звернула увагу на постанову ВС від 20 червня 2018 року у справі № 711/6330/17-ц. Суд розглянув цю справу за касаційною скаргою ПрАТ «Черкасиавтотранс», і за результатами розгляду на користь позивача постановив стягнути 1000 грн моральної шкоди, завданої відмовою водія автобуса у пільговому перевезенні.

Марина Червинська подякувала організаторам зустрічі за надзвичайно актуальну і корисну громадську ініціативу. «Такі заходи руйнують не лише фізичні бар’єри, а й, перш за все, бар’єри у свідомості та формують саме той тип ментальності, який дає нам підстави позиціонувати себе як людей цивілізованих», — підсумувала вона.

Під час тренінгу лекції прочитали заступник начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві Наталія Чумак і юрист, тренер ГС «ВГО «Національна асамблея людей з інвалідністю України» Олег Полозюк.

Перший блок тренінгу було присвячено таким питанням: загальні поняття про людей з інвалідністю та інвалідність; правовий статус людини з інвалідністю; доступ до правосуддя як суспільне благо; інклюзія; етика спілкування — навички для працівника суду. В рамках другого блоку говорили про безбар’єрний суд; доступність суду (транспортна, інформаційна, архітектурна); універсальний дизайн та розумне пристосування середовища; шляхи побудови інклюзивного суду.

Олег Полозюк зауважив, що семінар проходить у будівлі, якій понад 100 років. У таких будівлях неможливо забезпечити повну доступність для людей з інвалідністю, не порушивши пам’ятку архітектури. Тож йому, як особі, яка пересувається на візку, довелося скористатися допомогою працівників суду. «Доступність може бути забезпечена і шляхом допомоги підготовленого персоналу», — сказав він.

Суддя КЦС ВС Сергій Мартєв звернув увагу, що у квітні цього року набули чинності нові Державні будівельні норми В.2.2-40:2018 щодо інклюзивності будівель і споруд. Тож тепер, наприклад, для встановлення пандусів не потрібно отримувати згоду мешканців будинку чи дозвільних органів. Наразі у правому крилі будівлі КЦС ВС тривають ремонтні роботи, і, як зазначили у секретаріаті суду, вони проводяться із дотриманням нових ДБН.

Того ж дня у КЦС ВС відбулося виїзне засідання Робочої групи із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в Києві.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КЦС ВС підбив підсумки роботи суду за перше півріччя 2019 року. Кількість процесуальних звернень і справ цивільного судочинства, що перебували на розгляді в КЦС ВС упродовж перших шести місяців поточного року, становить 37 991.

Крім того, Верховний Суд оприлюднив дайджест правових позицій Великої Палати ВС за І півріччя 2019 року.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва