ВРП відсторонила суддю Франківського районного суду міста Львова

09:59, 16 августа 2019
Суддю відсторонили від здійснення правосуддя строком на шість місяців.
ВРП відсторонила суддю Франківського районного суду міста Львова
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 15 серпня розглянула подання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді Франківського районного суду міста Львова Мартинишин Марії Олексіївни від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності. Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Віктор Матвійчук поінформував, що рішенням Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 18 січня 2019 року № 146/1дп/15-19 суддю Франківського районного суду міста Львова Мартинишин М.О. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове, строком на шість місяців, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації із застосування норм Цивільного процесуального кодексу України та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Підставою притягнення судді Мартинишин М.О. до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Першою Дисциплінарною палатою обставини, які свідчать про вчинення нею (на час розгляду справи за позовом про поділ спільного майна подружжя) дій, які слід кваліфікувати як дисциплінарні проступки, передбачені підпунктом «а» пункту 1 та пунктом 4 частини першої статті 92 Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-VІ «Про судоустрій і статус суддів», а саме внаслідок недбалості істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило учасниками судового процесу реалізацію наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків, а також призвело до порушення правил підсудності; внаслідок недбалості допущення суддею, який брав участь в ухваленні судового рішення, порушення прав людини і основоположних свобод.

Неправомірні дії судді Мартинишин М.О. полягають у тому, що вона прийняла до провадження позов про поділ спільного майна подружжя, який не підлягав розгляду цим судом (тобто з порушенням правил підсудності) та не відповідав вимогам цивільного процесуального закону щодо змісту позовної заяви в частині зазначення ціни позову, призначила справу до розгляду без урахування необхідності виконання вимог статті 74 ЦПК України, ухвалила у цій справі рішення про визнання за особою права власності на майно, що належить на праві власності іншій особі, яка не була залучена до участі у справі.

Рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя оскаржено суддею Мартинишин М.О. до Вищої ради правосуддя. За результатами розгляду скарги рішенням Вищої ради правосуддя від 30 липня 2019 року № 1988/0/15-19 рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 18 січня 2019 року № 146/1дп/15-19 про притягнення судді Франківського районного суду міста Львова Мартинишин М.О. до дисциплінарної відповідальності залишено без змін.

1 серпня 2019 року Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя внесено до Вищої ради правосуддя подання про відсторонення судді Франківського районного суду міста Львова Мартинишин М.О. від здійснення правосуддя.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила тимчасово, строком на шість місяців, відсторонити суддю Франківського районного суду міста Львова Мартинишин Марію Олексіївну від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації із застосування норм Цивільного процесуального кодексу України та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Франківського районного суду міста Львова Мартинишин Марією Олексіївною курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження нею здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпра Віталія Циганкова

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді