Зміни до кримінально-процесуального законодавства можуть бути скасовані КСУ, — Алєксєєв

15:41, 9 сентября 2019
Сергій Алєксєєв звернув увагу на норму законопроекту, яка передбачає, що особа не має права вимагати, аби на суді зачитували повний текст обвинувального акту.
Зміни до кримінально-процесуального законодавства можуть бути скасовані КСУ, — Алєксєєв
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зміни до кримінально-процесуального законодавства можуть бути визнані КСУ неконституційними, якщо відповідний законопроект буде ухвалений у запропонованій редакції.

Про це в ефірі телеканалу «Прямий» сказав член Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Алєксєєв, коментуючи законопроект №1009 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства». 

«Цей законопроект, якщо він буде ухвалений в цілому, дуже багато перспектив, що він буде скасований КСУ», — наголосив він. 

На думку Сергія Алєксєєва, законопроект має бути розглянутий за повною процедурою і доопрацьований до другого читання з урахуванням правок народних депутатів. Саме такий підхід до законотворчої діяльності, на його думку, має бути у Верховній Раді. 

«Професійне об‘єднання повинно аналізувати законопроект, ухвалити його в першому читанні, зібрати правки до другого читання і ретельно проаналізувати. Не можна з такими дискусійними нормами голосувати цей проект за основу та в цілому»,  сказав він. 

Серед найбільш дискусійних норм, за словами Сергія Алєксєєва, — питання щодо строків розгляду справ під час попереднього слідства, скасування грошової застави для осіб, які  притягаються за вчинення корупційного злочину, що може стати підставою до звернень до ЄСПЛ, якщо провина не буде доведена, а людина проведе в ув‘язненні тривалий термін. Ще одна спірна норма, де йдеться про арешт майна третіх осіб, які його набули, на думку слідства, безпідставно або за завищеними чи заниженими цінами. 

«Є норма, що якщо особа знала або могла знати. Що означає «могла знати»? У нас є стаття 62 Конституції, де йдеться, що обвинувачення не може робитись на припущеннях, а «могла знати» — це оціночна норма. Ця норма не конституційна»,  сказав він. 

Сергій Алєксєєв також звернув увагу на норму законопроекту, яка передбачає, що особа не має права вимагати, аби на суді зачитували повний текст обвинувального акту. За словами народного депутата, це пряме протиріччя статті 6 Конвенції про захист  прав людини і основоположних свобод щодо права на справедливий суд.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що Рада планує внести зміни до Конституції.

Крім того, ми писали, що в КАС Верховного Суду обговорили питання ретроспективної дії рішень Конституційного Суду.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки