ВРП звернеться до ГПУ щодо втручання в діяльність судді з Чернігова

15:23, 23 сентября 2019
Вища рада правосуддя звернеться до Генпрокуратури щодо надання інформації про розслідування злочину за фактом втручання у діяльність судді Чернігівського апеляційного суду.
ВРП звернеться до ГПУ щодо втручання в діяльність судді з Чернігова
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Чернігівського апеляційного суду Бобрової Ірини Олексіївни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це йдеться на сайті ВРП.

Так, у повідомленні суддя зазначає, що 24 травня 2019 року на розгляд Чернігівського апеляційного суду надійшла цивільна справа за позовом Особи 1 до Особи 2 про розірвання шлюбу з апеляційною скаргою Особи 2 на рішення Менського районного суду Чернігівської області від 10 квітня 2019 року.

На судове засідання 21 червня 2019 року з’явився представник відповідача Особи 2 — Особа 3, який не мав свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, тому не був допущений до участі у розгляді справи з огляду на положення» статті 131-2, пункту 16.1 підпункту 11 розділу XV «Перехідні положень Конституції України, статей 19, 274 Цивільного процесуального кодексу України.

З метою недопущення порушення права Особи 2 на належне представництво в суді та для надання можливості для звернення до адвоката за належним правовим захистом у справі було оголошено перерву до 5 липня 2019 року, а відповідачу 21 червня 2019 року разом із повісткою надіслано відповідний лист-роз’яснення, який вона отримала 22 червня 2019 року.

5 липня 2019 року відповідач Особа 2 електронною поштою, а в подальшому поштою подала заяву про відвід колегії суддів у складі Бобрової І.О., Висоцької Н.В., Шитченко Н.В.

Заяву про відвід відповідач обґрунтувала тим, що вбачає зацікавленість головуючого судді Бобрової І.С. у результаті розгляду справи, оскільки, на її думку, суддя, отримавши хабар, порушує конституційні права відповідача як громадянина України, навмисно створює такі умови під час розгляду судової справи, які не забезпечують рівності прав сторін у судовому процесі, та вчиняє тиск.

Особа 2 зазначила, що суддя Боброва І.О., зловживаючи владою, 21 червня 2019 року неправомірно заборонила її представнику звертатися зі скаргою та за захистом від свавілля судді до голови суду або іншого представника апарату суду, чим намагалася контролювати представника за межами залу судового засідання. Також Особа 2 стверджувала, що суддя Боброва І.О. незаконно заборонила її представнику ознайомитися з матеріалами справи.

Водночас у судовому засіданні 5 липня 2019 року позивач, висловлюючи свою думку щодо заявленого Особою 2 відводу, заявив про безпідставність звинувачень його у даванні хабара, головуючого судді — в отриманні такого хабара, а також про чергове намагання відповідача затягнути розгляд справи.

Ухвалою Чернігівського апеляційного суду від 5 липня 2019 року заяву Особи 1 від 5 липня 2019 року про відвід колегії суддів Чернігівського апеляційного суду у складі Бобрової І.О., Висоцької Н.В., Шитченко Н.В. залишено без розгляду.

Постановою Чернігівського апеляційного суду від 5 липня 2019 року апеляційну скаргу Особи 2 залишено без задоволення, а рішення Менського районного суду Чернігівської області від 10 квітня 2019 року — без змін.

Суддя Боброва І.О. вважає, що безпідставними обвинуваченнями її у вчиненні тяжкого злочину відповідач Особа 2 чинила тиск на неї як суддю-доповідача та на колегію суддів, яка розглядала апеляційну скаргу, з метою прийняття рішення на користь Особи 2.

Суддя звернулась із повідомленням про втручання в її діяльність до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури України.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України поінформувала, що повідомлення судді Чернігівського апеляційного суду Бобрової І.О. про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя скеровано до Прокуратури Чернігівської області відповідно до територіальної юрисдикції.

Водночас Прокуратура Чернігівської області поінформувала, що на підставі повідомлення судді Чернігівського апеляційного суду Бобрової І.О. прокуратурою області 23 липня 2019 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України за фактом втручання в діяльність судових органів. Здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування злочину за фактом втручання у діяльність судді Чернігівського апеляційного суду Бобрової Ірини Олексіївни.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП притягнула до дисциплінарної відповідальності двох суддів з Криму.

Крім цього, ВРП звільнила суддю Вищого господарського суду України.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки