КСУ розгляне справу щодо конституційності окремих положень Митного кодексу України

12:50, 12 ноября 2019
Порушення порядку проходження митного контролю в «зеленому коридорі».
КСУ розгляне справу щодо конституційності окремих положень Митного кодексу України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 листопада о 10:15 Другий сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Одінцової Олени Анатоліївни щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень абзацу другого статті 471 Митного кодексу України (Кодекс), якими передбачена відповідальність за порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю.

Суб’єкт права на конституційну скаргу вказує, що у Кодексі визначено «настання відповідальності за порушення встановленого порядку переміщення через митний кордон валютних цінностей», однак «застосування конфіскації за такого роду адміністративні правопорушення є невиправданим втручанням у конституційне право непорушності приватної власності, надмірним та значним матеріальним навантаженням на особу, а також є неспівмірним із завданою шкодою самим правопорушенням інтересам держави».

Автор клопотання вважає, що санкція статті 471 Кодексу не відповідає частині першій статті 8, частинам першій, четвертій, шостій статті 41 Конституції України, оскільки передбачає «непропорційне, незбалансоване і тому несправедливе покарання у вигляді конфіскації коштів, обіг і транскордонне переміщення яких жодним нормативним документом не заборонена та не обмежена…», а застосування стягнення у вигляді конфіскації «є безальтернативним, негнучким і категоричним — тому воно є непропорційним і несправедливим, а отже таким, яке не відповідає принципу верховенства права», та «надмірним майновим тягарем на громадянина, зовсім не відповідає суспільним та громадським інтересам, та є втручанням держави на мирне володіння майном».

Обґрунтовуючи свої твердження, Одінцова О. А. цитує положення Конституції України, Кодексу, постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про транскордонне переміщення валютних цінностей» від 2 січня 2019 року №3, посилається на рішення Конституційного Суду України, Європейського суду з прав людини, а також на судові рішення у своїй справі.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика палата КСУ розпочала розгляд справи щодо конституційності окремих положень КПК.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України