Впровадження ЄСІТС: експерти обговорили проблемні питання

12:01, 7 февраля 2020
Міжнародні експерти очікують на вирішення певних непорозумінь, пов’язаних із розвитком ЄСІТС.
Впровадження ЄСІТС: експерти обговорили проблемні питання
Hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час Шостого засідання Міжнародної консультативної ради, що відбулося 5 лютого у Вищій раді правосуддя, міжнародні та національні експерти Представництва Європейського Союзу в Україні, Проекту Європейського Союзу «Право-Justice», Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя», члени Ради суддів України, представники Державної судової адміністрації України, державного підприємства «Інформаційні судові системи» обговорили стан, проблемні питання та подальші кроки впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Про це інформує офіційний сайт ВРП.

Член Вищої ради правосуддя, голова робочої групи Вищої ради правосуддя з питань опрацювання проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему Лариса Швецова нагадала, що згідно зі статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» до повноважень Ради належить затвердження проекту Положення про ЄСІТС, та зазначила, що у березні 2019 року впровадження ЄСІТС не відбулося, оскільки рішенням ВРП від 28 лютого 2019 року проект Положення повернуто до ДСА України на доопрацювання та запропоновано ДСА України відкликати оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

Як повідомила Л.Швецова, оскільки Концепція побудови ЄСІТС (далі — Концепція), розроблена попереднім керівництвом ДП «ІСС», не відповідала нагальним вимогам, у ДП «ІСС» розробили нову Концепцію.

У зв’язку з тим, що ЄСІТС має стати інструментом підвищення ефективності діяльності, який забезпечуватиме на належному рівні функціонування органів судової влади, наказом Державної судової адміністрації України від 7 листопада 2019 року №1096 «Про забезпечення створення і функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» затверджено Концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в новій редакції.

Паралельно із Концепцією експерти Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» розробили та запропонували свою стратегію впровадження ЄСІТС в Україні.

ДП «ІСС» також завершили аудит стану розробки та наявних функціональних можливостей прикладного програмного забезпечення, яке розроблялося відповідно до договорів з побудови компонентів ЄСІТС у 2018–2019 роках. Оцінено стан прикладних програмних систем, програмно-технічних комплексів та інформаційної інфраструктури, які використовуються судами, Вищою радою правосуддя, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Службою судової охорони, Державною судовою адміністрацією України, їхніми органами та підрозділами.

Державним підприємством «Інформаційні судові системи» на вимогу Вищої ради правосуддя подано Звіт з оцінки поточного стану розробки та впровадження компонентів ЄСІТС, який включає, у тому числі, і розрахунки вартості робіт з розробки, впровадження та супроводу підсистем і модулів ЄСІТС, а також орієнтовні терміни розробки та впровадження ЄСІТС.

«ВРП наполягала на можливості впроваджувати модулі ЄСІТС поетапно, щодо чого отримано згоду ДП «ІСС» та ДСА України. Сьогодні проводиться робота у цьому напрямі», — наголосила Л.Швецова.

Член ВРП зазначила, що 18 судів, визначених як пілотні, зазначають про позитивний досвід впровадження «електронного суду» та погоджуються з необхідністю повного впровадження ЄСІТС.

Член ВРП Олег Прудивус зазначив, що реалізація Концепції неможлива без технічного підґрунтя і технічної готовності судових установ України. О.Прудивус висловив занепокоєння станом технічного оснащення судів та їх готовністю до повноцінного впровадження електронного суду. За словами члена ВРП, це стосується як наявності необхідної техніки, так і спеціалістів, які можуть забезпечити цей процес.

Заступник Голови ДСА України С.Чорнуцький зазначив, що сьогодні ними здійснюються розробка та організаційні заходи для впровадження ЄСІТС відповідно до затвердженої Концепції. Зокрема, підготовлено детальний план заходів, проект якого надіслано до ВРП для обговорення, проведено два аудити, результати яких наразі опрацьовуються для визначення подальших дій.

Концепція передбачає впровадження ЄСІТС у чотири етапи, завершення яких передбачено у 2023 році. Перший етап — заходи із проектування ЄСІТС, другий етап — безпосередня побудова загальносистемних компонентів та центральної інфраструктури, розроблення макетів основних підсистем. Третім основним етапом, за словами С.Чорнуцького, визначено завершення розробки макетів інших підсистем та початок дослідної експлуатації низки підсистем, останній етап — безпосередньо процес впровадження, який здійснюватиметься протягом 2021–2023 років поетапно в окремих судах або в окремих юрисдикціях.  

Планом заходів передбачено поетапне впровадження модулів та внесення змін до процесуальних кодексів.

Головний міжнародний експерт з питань електронного правосуддя Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Івар Талло зазначив, що сьогодні міжнародні експерти очікують на вирішення певних непорозумінь, пов’язаних із розвитком ЄСІТС. ДСА України запевнила, що пропозиції міжнародних експертів було уважно розглянуто, та розпочато відповідні заходи реагування.

Івар Талло, зокрема, наголосив на основних застереженнях щодо пунктів нової Концепції.

Так, попередня Концепція включала в себе «хмарні рішення». Як вказав експерт, критичні зауваження стосувалися саме процесу реалізації Концепції в частині запровадження «хмарних технологій», але замість внесення змін до процесу реалізації було змінено саму Концепцію.

Міжнародні експерти пропонували ДСА України змінити саме порядок реалізації Концепції, оскільки вона не повинна заважати системі у тому вигляді, у якому вона є зараз, і давати змогу розвивати та впроваджувати нові модулі.

Крім того, як зазначив Івар Талло, представники ДП «ІСС» заявляли про готовність розробляти Концепцію та водночас самостійно її впроваджувати, що теж потребує змін та доопрацювання.

Вітчизняні та міжнародні експерти погодилися, що комплекс поставлених завдань для побудови ЄСІТС вимагає правильного управління, співпраці між усіма зацікавленими сторонами, чіткого розподілу відповідальності та залучення користувачів до співпраці від самого початку.

Експерти висловили готовність і надалі надавати необхідну методичну допомогу, зокрема у питаннях залучення користувачів, аналізу очікувань, заходів безпеки тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що закупівля обладнання для ЄСІТС заблокована.

Також ми повідомляли, що виявлено внаслідок аудиту впровадження електронного суду та ЄСІТС.

Додамо, Huawei Україна долучиться до розробки технічного завдання нової концепції ЄСІТС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій та цікавих новин.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду