Торгівля людьми: судді обговорили особливості розгляду такої категорії справ

19:40, 2 марта 2020
Кримінальних проваджень, пов’язаних із торгівлею людьми, до суду надходять одиниці.
Торгівля людьми: судді обговорили особливості розгляду такої категорії справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Викладачі Національної школи суддів України обговорили із суддями Хмельницького регіону особливості розгляду справ, пов’язаних із торгівлею людьми. Про це повідомляє прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Так, у обговоренні взяли участь: судді Шевченківського районного суду м. Чернівці Вікторія Чебан та Ляля Ярема, суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці Євген Нестеренко зі служителями Феміди Хмельницької області.

Так, служителі Феміди обговорювали проблему торгівлі людьми як форму сучасного рабства, що не втрачає актуальності й у ХХІ ст., практичні аспекти розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних з торгівлею людьми.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми починаючи з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Більшість постраждалих, які протягом останніх років отримали допомогу від МОМ, – молодь до 35 років. 60% постраждалих від торгівлі людьми, які звернулися по допомогу до МОМ у 2016 році, – чоловіки, понад 80% постраждалих мають вищу або технічну освіту. Наймолодшій було 3 роки, а найстаршій – 83.

Утім, кримінальних проваджень, пов’язаних із торгівлею людьми, до суду надходять одиниці, зазначає спікер Євген Нестеренко.

«Дуже мало справ в Україні, і статистики щодо розгляду справ за статтею 149 Кримінального кодексу України мало. Та, якщо постраждалі перестануть боятися, соромитися про це говорити, їх кількість може зрости», – констатує суддя.

У провадженні судів Хмельницької області торік було п'ять справ щодо шести обвинувачених за статтею 149 Кримінального кодексу України: одна – в Ізяславському районному суді, чотири – в Хмельницькому міськрайонному суді.

«Проблема в першу чергу в тому, що це транснаціональна злочинність, і доведеність вини обвинуваченого ускладнюється тим, що повинна бути досконала співпраця між державами. Необхідно довести умисел обвинуваченого на експлуатацію, але, на жаль, якість слідства не на стільки висока», – говорить суддя Вікторія Чебан.

Судді обговорили практичні аспекти застосування судами ст. 149 Кримінального кодексу України, особливості доказування і призначення покарання у справах щодо торгівлі людьми, етичні аспекти судового розгляду.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що судді ККС ВС обмінялися досвідом із закордонними колегами щодо справ про торгівлю людьми. 

Також поліція затримала подружжя за торгівлю людьми. Чоловік та дружина незаконно утримували та змушували працювати сімох осіб.

Додамо, що на Київщині правоохоронці викрили злочинну схему з вербування і відправлення до країн Європи й Азії жінок для подальшої сексуальної експлуатації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва