Недофінансування судової влади: з’явилась заява Асоціації розвитку суддівського самоврядування

17:16, 11 марта 2020
«Незалежність судді забезпечується, серед іншого, належним матеріальним та соціальним забезпеченням судді», — йдеться у заяві.
Недофінансування судової влади: з’явилась заява Асоціації розвитку суддівського самоврядування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України вважає неприпустимою ситуацію із несвоєчасною виплатою або невиплатою суддівської винагороди суддям у повному обсязі за лютий місяць 2020 року у деяких регіонах країни та зі значним зменшенням розміру заробітної плати усіх працівників суду, починаючи з січня 2020 року. Про це йдеться в тексті заяви, яку оприлюднили на офіційному сайті АРССУ.

«Незалежність судді забезпечується, серед іншого, належним матеріальним та соціальним забезпеченням судді.

Головним розпорядником коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення діяльності всіх місцевих та апеляційних судів є Державна судова адміністрація України.

На Територіальні управління Державної судової адміністрації України покладено функції розпорядника коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення діяльності територіальних управлінь та місцевих загальних судів, а також забезпечення організації роботи щодо надання матеріалів для формування пропозицій до проекту закону про Державний бюджет України відповідно до потреб місцевих загальних судів.

Незважаючи на гарантії та персональну відповідальність працівників ДСА за невиконання покладених обов’язків, у лютому 2020 року мали місце випадки несвоєчасної виплати або невиплати суддівської винагороди суддям у повному обсязі.

Що стосується фінансування видатків на оплату праці працівників апарату суду, то замість підвищення заробітної плати працівникам суду її фактично зменшили. Внаслідок таких дій судова влада опиняється під загрозою втрати професійних кадрів.

Зазначене свідчить про те, що в окремих територіальних управліннях ДСА існує різний підхід щодо своєчасної виплати суддівської винагороди суддям та заробітної плати працівникам апарату суду.

Асоціація розвитку суддівського самоврядування суддів України вважає за необхідне звернути увагу Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації, Ради суддів України на це питання та вжити заходів щодо недопущення порушення та звуження гарантій незалежності суддів та працівників апарату суду», — зазначили у заяві.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що РСУ та ДСА шукають вихід із проблеми з заробітною платою в апаратах судів.

Крім того, Мінфін збільшив бюджетні призначення судам для виплати зарплати на березень-квітень.

Додамо, що голова ДСА прокоментував ситуацію із зарплатами працівників апаратів судів.

Разом з тим ДСА України оприлюднила інформацію про бюджет за бюджетними програмами та про досягнення головним розпорядником коштів державного бюджету запланованої мети, завдань та результативних показників бюджетної програми на 2019 рік.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду