Справа щодо обробки персональних даних: КСУ перейшов до закритої частини пленарного засідання

15:31, 21 мая 2020
Суд розглядав справу щодо отримання та обробки персональних даних і здійснення верифікації та моніторингу державних виплат.
Справа щодо обробки персональних даних: КСУ перейшов до закритої частини пленарного засідання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 21 травня, Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглядала справу за конституційним поданням 54 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України окремих положень деяких законів України щодо отримання та обробки персональних даних і здійснення верифікації та моніторингу державних виплат. Про це інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу.

Суб’єкт права на конституційне подання просить Конституційний Суд України визнати такими, що не відповідають Конституції України окремі положення законів «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», «Про банки і банківську діяльність», «Про Державну прикордонну службу України», «Про захист персональних даних», «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», «Про Державний реєстр виборців», «Про інформацію», «Про зайнятість населення», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

На думку народних депутатів України, оспорювані положення суперечать частині першій статті 8 та частині другій статті 32 Конституції України, оскільки для реалізації Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» було розширено повноваження Міністерства фінансів України на обробку персональних даних та доступ до відповідних реєстрів, автоматизованих інформаційних систем, баз даних без отримання на це згоди фізичних осіб.

Також суб’єкт права на конституційне подання зазначає, що повноваження Міністерства фінансів України відповідно до оспорюваних положень є дискреційними, однак межі таких повноважень не відповідають принципу юридичної визначеності.

Під час відкритої частини пленарного засідання суддя-доповідач у справі Галина Юровська поінформувала про зміст конституційного подання, а також підстави для відкриття конституційного провадження у справі. Суддя-доповідач також повідомила, що до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також до низки закладів вищої освіти та наукових установ направлено запити з проханням висловити позиції з питань, порушених у конституційному поданні.

На пленарному засіданні був присутній учасник конституційного провадження – представник суб’єкта права на конституційне подання, народний депутат України Василь Німченко. Головував на пленарному засіданні  заступник Голови Конституційного Суду України Сергій Головатий.

У цій справі Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Конституційний Суд розглянув справу щодо оскарження рішення ВККС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді