У Конституційному Суді розпочали розгляд «мовного закону: результати засідання

18:48, 7 июля 2020
Наступне пленарне засідання КСУ відбудеться 9 липня.
У Конституційному Суді розпочали розгляд «мовного закону: результати засідання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика палата Конституційного Суду України 7 липня на пленарному засіданні у формі усного провадження розпочала розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“ від 25 квітня 2019 року № 2704–VIII. Інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Автори клопотання стверджують, що оспорюваний Закон України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“ від 25 квітня 2019 року № 2704–VIII (далі - Закон) є дискримінаційним відносно «російськомовних громадян» та певних мовних менших і корінних народів.

Суб’єкт права на конституційне подання також вважає, що Закон ухвалено з порушенням конституційної процедури його розгляду та ухвалення.

Суддя-доповідач у справі Сергій Головатий виклав зміст конституційного подання та підстави для відкриття конституційного провадження, а також повідомив, що з метою забезпечення повного й об’єктивного розгляду справи та ухвалення Судом обґрунтованого рішення було спрямовано запити до низки органів державної влади, освітніх закладів та наукових установ для висловлення ними позицій із питань, порушених у конституційному поданні.  Суддя-доповідач стисло поінформував про відповіді на запити, що надійшли від Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства освіти та науки України, Державної служби статистики України, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, Національного інституту стратегічних досліджень, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Прикарпатського національного  університету імені Василя Стефаника, Державного вищого навчального закладу „Ужгородський національний університет“, завідувача відділом правових проблем політології Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, доктора політичних наук, професора, члена-кореспондента НАПрН України Ірини Кресіної, а також про висновки Львівського державного університету внутрішніх справ, Центру політико-правових реформ, що надійшли до Конституційного Суду України. Як зазначив суддя-доповідач, у матеріалах справи також наявний Науково-експертний висновок Правового департаменту Секретаріату Конституційного Суду України.

Суд задовольнив пропозицію судді-доповідача залучити до розгляду справи Голову Національної комісії зі стандартів державної мови, доктора філологічних наук, професора Орисю Демську.

Суд заслухав позиції учасників конституційного провадження щодо предмету конституційного контролю, зокрема: представника суб’єкта права на конституційне подання Олександра Долженкова, постійного представника Верховної Ради України у Конституційному Суді України Ольгу Совгирю та представника Президента України у Конституційному Суді України Федора Веніславського.

Свою позицію також виклали залучені учасники конституційного провадження – Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров; Директор Інституту мовознавства ім. О.О. Потебні Національної академії наук України, доктор філологічних наук Богдан Ажнюк; Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор кафедри міжнародного та європейського права факультету правничих наук Національного університету „Києво-Могилянська академія“, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко; Директор Інституту української мови Національної академії наук України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко; народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький; народний депутат України Андрій Парубій; професор кафедри теорії і практики перекладу з романських мов імені Миколи Зерова Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор філологічних наук Олександр Чередниченко.

Головував на пленарному засіданні Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

У розгляді цієї справи оголошено перерву. На наступному пленарному засіданні, яке відбудеться 9 липня, Суд продовжить розгляд справи, зокрема, заслухає інших залучених учасників конституційного провадження.

Переглянути відкриту частину пленарного засідання можна на офіційному вебсайті Конституційного Суду України за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала,  Федір Веніславський у КСУ заявив, що «мовний закон» відповідає Конституції

Також Представник Зеленського у КСУ розповів про власний досвід, через який він захищає «мовний закон». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду