Вища рада правосуддя протягом першого півріччя 2020 року звільнила 129 суддів

13:30, 22 июля 2020
Масові звільнення суддів за останні десять років були зумовлені постійними змінами законодавства, яке регулює судову систему.
Вища рада правосуддя протягом першого півріччя 2020 року звільнила 129 суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя протягом першого півріччя 2020 року звільнила 129 суддів. Про це йдеться у статистичній довідці про діяльність ВРП та її секретаріату за перше півріччя 2020 року.

У 2020 році за загальними обставинами звільнено 116 суддів: у зв’язку з поданням заяв про відставку — 115, у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням — 1. За особливими обставинами звільнено 13 суддів: 10 з них — за вчинення істотного дисциплінарного поступку, 3 — внаслідок визнання їх такими, що не відповідають займаній посаді, за результатами кваліфікаційного оцінювання.

Відомо, що у 2019 році ВРП звільнила з посад із різних підстав 247 суддів. За весь період діяльності Вищої ради правосуддя (юстиції) найбільше було розглянуто заяв суддів про відставку у 2010 році (368 рішень), 2015 році (362 рішення), 2016 році (1449 рішень), 2017 році (405 рішень).

Масові звільнення суддів за останні десять років були зумовлені постійними змінами законодавства, яке регулює судову систему.

Так, у 2010 році у зв’язку із прийняттям Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яким змінювався розмір допомоги судді у зв’язку з виходом у відставку та не передбачалося такої підстави звільнення, як відставка за станом здоров’я, значно збільшилась кількість суддів, які вирішили звільнитися із займаних посад.

У 2013 році було заплановано внесення змін до Конституції України щодо судової системи, збільшення віку перебування на посаді судді та інші можливі зміни щодо статусу судді. Тому у цей період багато суддів приймало рішення про своє звільнення.

У 2016 році до масових звільнень суддів спонукало введення процедури кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, яка проводилась Вищою кваліфікаційною комісією суддів України згідно з внесенням відповідних змін до Конституції України (прийняттям Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у новій редакції та наданням фінансових гарантій суддям при виході у відставку).

Станом на 20 липня 2020 року фактична кількість суддів у судах України становить 5286 при визначеній кількості 7295. Здійснювати правосуддя мають повноваження 4662 судді. Тож нестача суддівських кадрів у судах сягає майже 30%.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що ВРП звільнила суддю Шевченківського районного суду міста Києва. 

Також 16 липня Вища рада правосуддя звільнила у відставку п’ятьох суддів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді