Розкрадання в Енергоатомі та СхідГЗК: суддя-спікер ВАКС коментує ухвалу колегії суддів

14:53, 23 июля 2020
Суддя-спікер ВАКС Інна Білоус коментує ухвалу колегії суддів, якою ініційовано притягнення до дисциплінарної відповідальності захисників у кримінальному провадженні щодо заволодіння коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» та ДП «СхідГЗК».
Розкрадання в Енергоатомі та СхідГЗК: суддя-спікер ВАКС коментує ухвалу колегії суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колегія суддів ВАКС у ході судового засідання 16 липня 2020 року постановила ухвалу, якою порушила перед кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури питання про дисциплінарну відповідальність адвокатів Петра Бойка, Євгенія Крамаренка, Анни Надточиєвої, Ганни Палагицької та Тетяни Черезової. Про це повідомляє пресслужба Антикорсуду.

Необхідність такого кроку обґрунтована численними порушеннями вимог кримінального процесуального закону та Правил адвокатської етики. Так, після розв’язання заяв про відвід та численних клопотань сторони захисту та надання оцінки наведеним в них доводам колегія суддів постановила розпочати дослідження доказів. Головуюча суддя надала можливість прокурору оголошувати докази сторони обвинувачення.

Однак, діючи всупереч встановленому порядку та перекрикуючи прокурора, адвокати – як одноосібно, так і разом – без дозволу головуючої судді висловлювались із питань, які не були поставлені нею на обговорення.

Головуюча суддя робила захисникам зауваження щодо неприпустимості порушення встановленого порядку та зрештою розпорядилася припинити висловлювання без дозволу суду, адже такі дії спрямовані на зрив судового засідання та невиправдане затягування розгляду справи. До слова, захисники аналогічно поводилися на попередньому судовому засіданні 14 липня 2020 року.

Проте, ігноруючи неодноразові зауваження та розпорядження головуючої, захисники продовжували перешкоджати здійсненню правосуддя. Через це оголошення прокурором доказів сторони обвинувачення видалося неможливим та було проявом очевидної неповаги до суду. Вказані дії адвокатів були вчинені з порушенням ст. 329 КПК України, яка зобов’язує захисника заявляти клопотання та висловлювати заперечення лише після надання йому слова головуючим. Адвокат також зобов’язаний дотримуватися порядку в судовому засіданні і беззаперечно підкорятися розпорядженням головуючого. У випадку незгоди з діями головуючого адвокат має право звертатись з дисциплінарною скаргою до Вищої ради правосуддя або викласти свої доводи в апеляційній скарзі, якщо такі дії головуючого вплинули на законність рішення по суті пред’явленого обвинувачення.

Колегія суддів визнала таку поведінку адвокатів неналежною та спрямованою на затягування судового розгляду шляхом зловживання своїми правами. Це стало підставою для порушення питання про притягнення захисників до дисциплінарної відповідальності.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила рішення щодо передачі іншій колегії суддів кримінального провадження за обвинуваченням екснардепа та інших осіб у справі щодо незаконного заволодіння коштами державних підприємств НАЕК «Енергоатом» та «СхідГЗК» для вирішення питання про його об’єднання з іншим кримінальним провадженням.

Додамо, що ВАКС надав обвинуваченим у справі Енергоатому та СхідГЗК час на пошук нових захисників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді