Вища рада правосуддя отримала 76 рекомендацій ВККС для призначення кандидатів на посади суддів

16:13, 19 августа 2020
На сайті ВРП з’явилося повідомлення щодо розгляду рекомендацій ВККС про призначення кандидатів на посади суддів.
Вища рада правосуддя отримала 76 рекомендацій ВККС для призначення кандидатів на посади суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У зв’язку з надходженням до Вищої ради правосуддя заяв кандидатів щодо розгляду рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 1 жовтня 2019 року для призначення їх на посади суддів місцевих адміністративних та господарських судів у межах конкурсу, оголошеного Комісією 9 серпня 2019 року, на сайті ВРП повідомляється таке:

3 жовтня 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло 76 рекомендацій ВККСУ від 1 жовтня 2019 року для призначення кандидатів на посади суддів місцевих адміністративних та господарських судів у межах конкурсу, оголошеного Комісією 9 серпня 2019 року. Серед зазначених рекомендацій 33 кандидати були раніше рекомендовані рішенням Комісії від 7 серпня 2019 року № 472/дс-19 для призначення їх на посади суддів місцевих загальних судів у межах конкурсу, оголошеного Комісією 2 липня 2019 року.

За результатами розгляду рекомендацій від 7 серпня 2019 року Вища рада правосуддя внесла Президентові України подання про призначення на посади суддів 30 кандидатів з числа зазначених 33 осіб, які брали участь в оголошеному 9 серпня 2019 року конкурсі на посади суддів місцевих адміністративних та господарських судів. Стосовно 3 осіб рекомендації Комісії від 7 серпня 2019 року залишено без розгляду.

Відповідно до статті 128 Конституції України призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом. Призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом, крім випадків, визначених законом.

Вища рада правосуддя під час розгляду рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, з-поміж іншого, має обов’язок перевірити визначений законом порядок призначення на посаду судді (стаття 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Такий порядок, зокрема, передбачає перевірку дотримання Комісією процедури призначення та проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді.

Водночас слід зазначити, що рішення ВККСУ від 17 вересня 2019 року № 42/дс-10 в частині допуску до участі в оголошеному Комісією 9 серпня 2019 року конкурсі на зайняття вакантних посад суддів місцевих адміністративних та господарських судів осіб, стосовно яких Комісія 7 серпня 2019 року внесла рекомендації Вищій раді правосуддя щодо призначення на посади суддів місцевих загальних судів, є предметом спору у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду в адміністративній справі № 9901/517/19.

Провадження у вказаній справі відкрито ухвалою Верховного Суду від 30 вересня 2019 року. Розгляд справи наразі триває.

Як вбачається з ухвали Верховного Суду від 27 листопада 2019 року у цій справі, 15 жовтня 2019 року надійшла заява про збільшення позовних вимог, у якій позивач просить: визнати протиправним і скасувати рішення Комісії від 17 вересня 2019 року № 642/дс-10 в частині допуску до участі в оголошеному Комісією 9 серпня 2019 року конкурсі на зайняття вакантних посад суддів місцевих адміністративних та господарських судів осіб, стосовно яких Комісія 7 серпня 2019 року внесла рекомендації Вищій раді правосуддя щодо призначення на посади суддів місцевих загальних судів, а також рішення Комісії від 1 жовтня 2019 року № 180/зп-19, яким затверджено рейтинг учасників конкурсу; зобов’язати Комісію повторно розглянути питання про затвердження рейтингу учасників конкурсу; сформувати і затвердити рейтинг учасників на підставі заяв учасників конкурсу, поданих 3 вересня 2019 року, за винятком заяв осіб, стосовно яких Комісією 7 серпня 2019 року внесено рекомендації Вищій раді правосуддя щодо призначення на посади суддів місцевих загальних судів.

Отже, предметом розгляду в адміністративній справі № 9901/517/19 є, з-поміж іншого, рішення Комісії про затвердження рейтингу усіх учасників цього конкурсу.

Механізм призначення на посаду судді є складовою забезпечення функціонування судової влади за принципами верховенства права та забезпечення права на справедливий суд.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя повідомить про розгляд рекомендацій ВККСУ від 1 жовтня 2019 року про призначення кандидатів на посади суддів місцевих адміністративних та господарських судів додатково.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП звільнила у відставку суддю Івано-Франківського апеляційного суду

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України