КСУ розгляне можливість укладення строкових трудових договорів з педагогами пенсійного віку

11:02, 21 сентября 2020
КСУ відкрив провадження щодо конституційності положень закону про повну загальну середню освіту.
КСУ розгляне можливість укладення строкових трудових договорів з педагогами пенсійного віку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

КСУ відкрив провадження за конституційним поданням народних депутатів щодо конституційності положення Закону «Про повну загальну середню освіту» в частині можливості укладення строкових трудових договорів з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком. Про це повідомила представник парламенту в КСУ Ольга Совгиря на своєму Telegram-каналі.

«Аргументи авторів конституційного подання:
1. Передбачена Законом можливість укладення таких трудових договорів не узгоджується з нормами КЗпП – основного (спеціального) закону, який регулює трудові відносини, що порушує принцип правової визначеності.
2. Вказане законодавче положення нівелює гарантовані права громадян на працю, запроваджує дискримінаційні трудові умови для осіб, які досягли пенсійного віку, а отже суперечить приписам статей 24 та 43 Конституції України».

З іншої сторони існує ряд аргументів щодо конституційності зазначених положень:
1. Перелік випадків, за яких можливе укладення строкового трудового договору між сторонами, згідно з КЗпП, не є вичерпним, однак головною умовою легітимності таких випадків має бути їх врегулювання саме на законодавчому (на рівні закону), а не підзаконному рівні.
2. Конституційний Суд вже висловлював позицію про те, що конституційний принцип рівності не виключає можливості законодавця при регулюванні трудових відносин встановлювати певні відмінності у правовому статусі осіб. Отже, змінивши вид трудового договору з безстрокового на строковий для педагогічних працівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, Верховна Рада України реалізувала свої повноваження у сфері законодавчого визначення засад регулювання праці і зайнятості для створення справедливих та конкурентних умов на ринку праці в освітньому середовищі.

Раніше ми повідомляли, що Конституційний Суд почав розгляд питання конституційності Вищого антикорупційного суду.

Також КСУ перейшов до закритої частини засідання у справі щодо конституційності закону про НАБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей