ВРП ініціює проведення консультацій задля підвищення зарплати працівникам апаратів місцевих загальних судів

17:14, 21 октября 2020
Рівень заробітної плати держслужбовців категорії «В» у місцевих загальних судах практично однаковий із рівнем зарплати працівників, які виконують технічні функції.
ВРП ініціює проведення консультацій задля підвищення зарплати працівникам апаратів місцевих загальних судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя звернулася до Голови Національного агентства України з питань державної служби Наталії Алюшиної із пропозицією провести консультації з органами судової влади щодо приведення заробітної плати працівників апаратів місцевих загальних судів у відповідність до принципів справедливості й конкурентноспроможності. Про це інформує пресцентр ВРП.

У листі до НАДС ВРП звернула увагу, що Стратегією реформування державного управління України на період до 2021 року передбачено реформування системи оплати праці державних службовців шляхом підвищення до 2020 року їхньої заробітної плати до конкурентноспроможного рівня відповідно до показників загального ринку праці. Очікуваними результатами запровадження реформи оплати праці в державних органах, є, з-поміж іншого, підвищення престижу державної служби як роботи з гідним рівнем заробітної плати, що відповідає ринковому.

ВРП наголосила, що питання оплати праці працівників апаратів судів дуже важливе, адже її належний рівень дасть змогу не лише сформувати, а й утримувати висококваліфікований штат суду. «Ситуація, що складається з оплатою праці працівників апаратів місцевих загальних судів, є вкрай критичною. Частка зарплати, яка є сталою, не відповідає принципам справедливості й конкурентноспроможності. Підвищити рівень оплати праці працівників апаратів зазначених судів в умовах дефіциту фінансування судової влади за рахунок стимулюючих виплат неможливо. Через це суди залишають кваліфіковані і досвідчені кадри», – зазначено у листі.

ВРП зауважила, що у судах усіх інстанцій відповідної спеціалізації посадові обов’язки працівників апаратів судів є однаковими. Впродовж останніх років навантаження на місцеві загальні суди в умовах кадрового суддівського дефіциту збільшується, а отже, збільшується навантаження працівників апаратів судів. При цьому рівень заробітної плати держслужбовців категорії «В» у місцевих загальних судах практично однаковий із рівнем зарплати працівників, які виконують технічні функції. Однак вимоги до компетентності держслужбовців категорії «В» є високими. Крім того, згідно із законом державні службовці не можуть займатися іншою оплачуваною роботою (окрім викладацької, наукової і творчої діяльності) або підприємництвом.

ВРП також вважає за необхідне включити до складу Координаційної ради з питань реформування державного управління представників судової влади, адже в судах працюють 18 780 державних службовців.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що частина працівників апарату суду отримує 3500-4000 грн на місяць, що нижче мінімальної зарплати.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду