ВРП у межах трьох місяців може сформувати ВККС, — Андрій Овсієнко

14:40, 4 марта 2021
Голова Вищої ради правосуддя зазначив, що формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів у стислі строки є цілком реальним.
ВРП у межах трьох місяців може сформувати ВККС, — Андрій Овсієнко
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко заявив, що ВРП здатна оперативно, в межах трьох місяців, сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України за умови своєчасного делегування міжнародних експертів до складу Конкурсної комісії з питань доброчесності. Про це Овсієнко сказав журналісту телеканалу «1+1», коментуючи ухвалення в першому читанні законопроекту № 3711-д «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», передає пресслужба ВРП.

Андрій Овсієнко вчергове наголосив на потребі невідкладного ухвалення законопроекту, який дасть можливість розблокувати кадрові процедури. Адже наразі понад 1900 суддівських посад є вакантними. «Водночас спостерігається постійний відтік суддівських кадрів: судді звільняються у відставку, ВРП звільняє суддів за вчинення істотних дисциплінарних проступків. Тож від оперативності формування ВККС України залежать строки наповнення судової системи новими суддями», – зауважив він.

Голова ВРП розповів, що у 2019 році Національна школа суддів завершила спеціальний дев’ятимісячний курс підготовки кандидатів на посади суддів. «Кандидати фактично склали іспити, але процедура оцінювання результатів цих іспитів не відбулася через припинення повноважень попереднього складу ВККС України», – зазначив Андрій Овсієнко.

За його словами, існує потреба якнайшвидше завершити розпочаті конкурсні процедури. «ВККС України оголосила конкурс на зайняття вакантних посад в апеляційних судах, де сьогодні кадрова ситуація найкритичніша – подекуди неможливо сформувати колегії для розгляду кримінальних проваджень. Не менш важливим залишається питання завершення кваліфікаційного оцінювання стосовно понад двох тисяч суддів. Це особливо актуально для суддів-п’ятирічок, строк повноважень яких закінчується у 2021 році», – зауважив Голова ВРП.

Андрій Овсієнко нагадав: наразі законопроектом передбачено, що перший склад Конкурсної комісії з питань доброчесності формується з трьох осіб з числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада зробила крок до запуску ВККС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області