В Україні збільшилась кількість судів, в яких запроваджено службу волонтерів

18:43, 14 апреля 2021
«Для нас важливо створити «Майданчик добрих практик», аби українські суди мали змогу ділитись своїм досвідом», - наголосила головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант.
В Україні збільшилась кількість судів, в яких запроваджено службу волонтерів
Джерело фото: ДСА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

14 квітня заступник голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков у режимі відеоконференції взяв участь у конференції на тему «Служба волонтерів як необхідна складова надання сервісів для вразливих груп користувачів суду», яка організована Проектом ЄС «Право – Justice» у рамках реалізації нової фази Ініціативи «Модельні суди», передає офіційний сайт ДСА.

Олексій Сальніков подякував експертам Проекту ЄС «Право-Justice»,  координаційним центрам з надання безоплатної правової допомоги та  волонтерам у судах за плідну співпрацю в питаннях впровадження в українських судах спеціальних сервісів для вразливих потерпілих та свідків, які є учасниками судового процесу.

«Державна судова адміністрація України усвідомлює важливість питань впровадження в українських судах спеціальних сервісів для вразливих потерпілих та свідків, а також комфортного перебування та безпеки в суді дітей як відвідувачів, так і учасників судового процесу. Часто це прості заходи, що не потребують додаткових коштів, потрібно лише бажання суду щось змінити та допомогти вразливим користувачам суду. Експертами Проекту ЄС «Право-Justice» напрацьовано прості і доступні поради як це зробити, що саме змінити в кожному конкретному суді, як отримати результат. У 2020 році вже реалізовано проект «Служба волонтерів у судах» у Лозівському міськрайонному суді Харківської області та Малиновському районному суді міста Одеси. Приємно констатувати той факт, що ініціаторами створення нових волонтерських служб у судах є саме підготовлені експертами Проекту ЄС «Право-Justice» у минулому році тренери з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду.  Запровадження волонтерських сервісів у судах забезпечить вразливим відвідувачам почуття безпеки. Бажаю нам всім успішної реалізації волонтерського сервісу в судах», - сказав у вітальному слові Олексій Сальніков.

Під час вітального слова в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов висловив сподівання, що запровадження та якісне функціонування служб волонтерів у судах допоможе підвищити довіру громадян і до суду, і до державних інституцій.

«Для нас важливо створити «Майданчик добрих практик», аби українські суди мали змогу ділитись своїм досвідом. Впровадження «Служби волонтерів у судах» є першою такою практикою», - наголосила головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант.

Під час конференції  міжнародною експерткою Проекту ЄС «Право-Justice» Іріною Урумовою презентовано особливості функціонування служби волонтерів.

Литовський досвід впровадження волонтерського сервісу в судах представила учасникам спеціаліст з питань зв’язків з громадськістю Регіонального суду Каунаса Литовської Республіки Мілда Бучніте.

В.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов представив учасникам заходу презентацію щодо координаційної ролі центрів безоплатної правової допомоги щодо впровадження «Служби волонтерів у судах».

Представники модельних судів розповіли присутнім про власний досвід впровадження волонтерського сервісу в суді та відповіли на питання колег.

Під час конференції відбулась офіційна церемонія підписання меморандумів про співпрацю у Вінницькому міському суді Вінницької області та Хмельницькому міськрайонному суді Хмельницької області, що стало початком впровадження Служби волонтерів у цих судах.

Участь в роботі конференції  взяли представники судів, ДСА України та її територіальних управлінь, Національної школи суддів України, Служби судової охорони, вищих навчальних закладів, міжнародні та національні експерти Проекту ЄС «Право – Justice».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що проект ЄС підтримуватиме ДСА в запровадженні новацій у судах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва