Відновлення роботи ВККСУ відкриє доступ до суддівської професії – Оксана Блажівська

14:08, 29 апреля 2021
Відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України є пріоритетом не лише для суддівського корпусу, Вищої ради правосуддя, а й для всього суспільства, адже від цього залежить стабільна робота судів і доступ громадян до правосуддя.
Відновлення роботи ВККСУ відкриє доступ до суддівської професії – Оксана Блажівська
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, на якому обговорювалися поправки до законопроекту № 3711-д «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» до другого читання.

Про це повідомляє пресслужба Вищої ради правосуддя.

Вона зазначила, що зумовлене змінами у законодавстві одномоментне зупинення роботи ВККСУ без перехідного періоду та передачі повноважень іншому органу негативно вплинуло на кадрове забезпечення судів. Наразі в системі понад дві тисячі вакантних посад суддів не заповнені, активний відтік професійних кадрів продовжується, у тому числі через упереджене ставлення до суддівського корпусу та зазіхання на суддівські гарантії.

Член ВРП зауважила, що у консультативному висновку щодо законопроекту № 3711-д Рада врахувала позицію Венеційської комісії та в цілому підтримала законопроект.

Пропозиції Вищої ради правосуддя, які висловлювались у консультативних висновках, затверджених рішеннями ВРП від 30 червня 2020 року № 2012/0/15-20 та від 8 грудня 2020 року № 3404/0/15-20, також у цілому враховані в законопроекті № 3711-д.

Оксана Блажівська зазначила, що норма законопроекту, згідно з якою половина складу ВККСУ є суддями (8 з 16), відповідає положенням Європейської хартії про статус суддів.

Відповідно до законопроекту призначення на посаду члена ВККСУ здійснюватиметься ВРП за результатами конкурсу. Конкурс на зайняття посади члена ВККСУ пропонується проводити у два етапи: відбір Конкурсною комісією з питань доброчесності кандидатів; перевірка ВРП відібраних кандидатів на відповідність критерію професійної компетентності.

Оксана Блажівська зауважила, що ВРП, здійснюючи призначення, повинна мати альтернативу, тому слід рекомендувати до розгляду не менше двох кандидатів на одну посаду члена ВККСУ.

Методологія оцінювання професійної компетентності кандидатів, показники відповідності критеріям такого оцінювання та засоби їх встановлення, а також методологія  оцінювання доброчесності кандидатів, показники відповідності критеріям такого оцінювання та засоби їх встановлення, на переконання ВРП, мають бути відображені в єдиному положенні про проведення конкурсу, яке затверджуватиме Рада.

«Усі аспекти мають бути зведені в єдиний документ», –зазначила Оксана Блажівська

Законопроектом пропонується передбачити, що перший склад Конкурсної комісії з питань доброчесності формується з трьох осіб із числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб із числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями. Надалі суб’єктами формування Конкурсної комісії з питань доброчесності мають стати Рада суддів України, Рада прокурорів України, Рада адвокатів України, Національна академія правових наук України в особі Президії.

Як зауважила Оксана Блажівська, Вища рада правосуддя у консультативному висновку щодо законопроекту № 3711-д зазначила, що в цілому слід залишити норму, згідно з якою Конкурсна комісія з питань доброчесності є допоміжним органом ВРП для проведення першого етапу конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ та сприяння у підготовці рішень Вищої ради правосуддя з питань призначення на посади членів ВККСУ. На її переконання, ця комісія має відігравати допоміжну роль, виконувати дорадчу функцію. За словами члена ВРП, доцільно виключити з назви комісії слово «доброчесність», оскільки в законодавстві відсутнє чітке визначення цього поняття.

Вона також запропонувала чітко визначити джерела фінансування конкурсної комісії, деталізувати, чи будуть виділятися кошти з бюджету, передбаченого для судової системи, чи буде передбачене окреме фінансування.

«Ми очікуємо, що законопроект якнайшвидше буде ухвалено в цілому. Відновлення роботи ВККСУ відкриє доступ до суддівської професії, допоможе завершити оцінювання, вирішити проблему нестачі кадрів у судах», – наголосила Оксана Блажівська.

Крім цього, «Судово-юридична газета» повідомляла, що судова система не отримає 600 млн грн: рішення Комітету.

Також ми повідомляли, що Ірина Венедіктова закликала нардепів підтримати два законопроекти щодо реформи прокуратури.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва