Реформа прокуратури: Ірина Венедіктова закликала нардепів підтримати два законопроекти

10:40, 29 апреля 2021
Генпрокурор розраховує, що народні обранці проголосують за законопроекти № 5157 та № 5158.
Реформа прокуратури: Ірина Венедіктова закликала нардепів підтримати два законопроекти
Джерело фото: facebook.com/VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова звернулась до народних депутатів України. Заяву вона оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

«Прошу народних обранців підтримати законопроекти № 5157 та № 5158 – це запорука продовження розвитку інституції та гарантія справедливості. Сьогодні вони будуть на розгляді Парламенту.

Всі ми разом голосували за закон про першочергові заходи з реформи органів прокуратури. Я теж тиснула зелену кнопку заради змін, які зараз втілюю вже на посаді Генпрокурора. Однак слід визнати, що на початковому етапі ми врахували не все і маємо це спільно виправити.

По-перше, з 1 вересня припиняють свою дію тимчасові положення прийнятого нами Закону, а відтак – припиняють роботу і кадрові комісії, як органи для забезпечення проведення атестації прокурорів.

Що це значить на практиці? В прокуратуру можуть повернутись ті, хто на атестацію взагалі не ходив, а це більше 2000 осіб. Відносно 7746 прокурорів, які подолали три складні етапи, це буде абсолютно нечесно.

Законопроектом № 5157 пропонується передбачити постійну дію цих комісій і обов’язковість проходження атестації для зайняття посад прокурорів, у тому числі у разі поновлення на посадах за рішеннями судів.

Також документ передбачає дуже важливі для нас механізми скликання та проведення всеукраїнської конференції прокурорів, а також з’їзду представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ і призначення членів Ради прокурорів України та членів дисциплінарного органу.

Проект Закону № 5158 спрощує вимоги до кандидатів на посаду прокурора окружної прокуратури та оптимізує порядок їх добору.

Як це працюватиме? Дворічний стаж роботи в галузі права більше не буде обов’язковою вимогою до кандидатів. Такий досвід можна буде здобути, працюючи безпосередньо в прокуратурі стажистом.

Скоротяться терміни спеціальної підготовки кандидатів на посаду прокурора, а стадії стане дві: теоретична у Тренінговому центрі прокурорів України та практична на посаді прокурора-стажиста.

Наразі в нас понад 2000 вакансій, тому більш проста і динамічна процедура дозволить оперативніше наповнити інституцію кадрами. До того ж відкриє дорогу в органи прокуратури випускникам вишів.

Дякую за підтримку цих ініціатив Президенту, Комітету з питань правоохоронної діяльності, нашим міжнародним партнерам. Сподіваюсь, що парламентарі своїми голосами допоможуть будувати ефективну, професійну, незалежну прокуратуру», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що реформу прокуратури покращать.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді