Встановлення ЦВК результатів виборів: огляд судових рішень ВС за тиждень

19:55, 10 июня 2021
Верховний Суд опублікував рішення, які прийняв з 31 травня по 5 червня.
Встановлення ЦВК результатів виборів: огляд судових рішень ВС за тиждень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд опублікував щотижневий огляд рішень, ухвалених за період із 31 травня по 5 червня.

31 травня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відмовив у задоволенні касаційної скарги ПрАТ «Київська поліграфічна фабрика «Зоря», яке просило  визнати протиправним та нечинним зразок бирки вушної для ідентифікації великої рогатої худоби, що затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 28 березня 2019 року № 163.

Представник позивача стверджував, що виготовлення такої бирки з твердого пластику суперечить європейським нормам, а також доводив, що зміна розмірів і конструкції бирки обмежує конкуренцію, оскільки багато виробників, зокрема й сам позивач, виготовляють такі засоби у межах ширини 60-62 мм.

Відповідач зазначав, що необхідність прийняття цього акта була зумовлена надходженням чисельних звернень стосовно неналежної якості засобів ідентифікації та суттєвих витрат власників тварин на замовлення дублікатів вушних бирок.

Однією із цілей державного регулювання було визначено зменшення додаткових витрат власників на замовлення дублікатів втрачених бирок за рахунок забезпечення їх якісною сертифікованою биркою без підвищення при цьому вартості засобів ідентифікації для тварин. Різниця в коштах, яка залишається при виготовленні бирки меншого зразка, та наявність замкового механізму із твердого пластику забезпечать вищу якість виробу за ті самі кошти.

КАС ВС погодився з висновком судів попередніх інстанцій про дотримання відповідачем процедури прийняття регуляторного акта в цілому, у тому числі з наданням можливості зацікавленим суб’єктам, включаючи позивача, взяти участь в обговоренні проєкту цього акта, як це визначено ст. 6 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Крім цього, суди з’ясували, що Регламентом комісії (ЄС) від 29 квітня 2004 року № 911/2004 детально не врегульовано питання складу, виду, розміру саме замкового механізму, який є складовою однієї із частин бирки великої рогатої худоби, а отже врегулювання цього питання нормативно-правовим актом Мінагрополітики не суперечить законодавству ЄС, а є послідовним і раціональним кроком для вдосконалення системи ідентифікації тварин в Україні.

(Постанова КАС ВС від 31 травня 2021 року у справі № 640/8656/19)

5 червня Велика Палата ВС ухвалила рішення у справі щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів в окрузі № 87 на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року.

КАС ВС частково задовольнив позовні вимоги кандидата в народні депутати України, який оскаржив дії ЦВК щодо встановлення результатів виборів у зазначеному окрузі, протокол Комісії про результати виборів з поміткою «Уточнений», пункти 1 і 2 постанови ЦВК від 19 травня 2021 року № 214 «Про виконання постанови Великої Палати Верховного Суду від 1 травня 2021 року в справі № 9901/114/21», а також просив суд зобов’язати ЦВК вчинити дії щодо встановлення результатів виборів з урахуванням висновків, викладених у вказаній постанові Великої Палати ВС.

Велика Палата ВС скасувала оскаржуване рішення КАС ВС та ухвалила нове – про відмову у задоволенні позову.

(Постанова ВП ВС від 5 червня 2021 року у справі № 9901/173/21)

Також «Судово-юридична газета» писала про трудові, сімейні та спадкові правовідносини: огляд практики КЦС ВС.

Додамо про те, що ми повідомляли про забезпечення позову: КАС ВС актуалізував висновки щодо застосування норм процесуального права.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді