Пленум ВС оголосив перерву в розгляді звернення ВРП до КСУ

20:16, 17 сентября 2021
Перерву оголошено в розгляді звернення ВРП до КСУ щодо конституційності положень Закону України № 1635-ІХ.
Пленум ВС оголосив перерву в розгляді звернення ВРП до КСУ
Джерело фото: supreme.court.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 17 вересня 2021 року, у Верховному Суді відбулося засідання Пленуму, на розгляд якого було винесено звернення Вищої ради правосуддя стосовно направлення до Конституційного Суду України подання щодо конституційності окремих положень Закону України від 14 липня 2021 року № 1635-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

У своєму зверненні ВРП стверджує про наявність у Законі норм, сутність, зміст і практична реалізація яких не відповідають Конституції України, рішенням КСУ та міжнародним стандартам. Зокрема, Законом передбачено змінений підхід до добору членів ВРП та створення Етичної ради, яка матиме повноваження щодо перевірки на доброчесність суддів та суддів у відставці, зокрема тих, які вже пройшли кваліфікаційне оцінювання. ВРП наголошує на тому, що Законом порушується принцип безперервності роботи органу судового врядування. Окрім того, ВРП заперечує можливість участі міжнародних експертів у кадрових процедурах і вважає, що цей Закон є черговим посяганням на незалежність судової влади.

Так, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що судова система тривалий час веде перемовини з народними депутатами України, представниками Офісу Президента України, міжнародними партнерами, представниками громадськості та іншими суб’єктами щодо того, як під час реалізації норм Закону уникнути порушень Конституції України. Інакше благородна мета реформи може бути знівельована.

Голова ВС повідомила Пленум про вчорашні зустрічі в Офісі Президента України з представниками судової, законодавчої влади та послами «Великої сімки» задля обговорення ситуації, що склалася навколо ВРП.

«Я вкотре наголосила на тому, що Верховний Суд є послідовним прихильником позитивних змін у судовій системі. Ми самі є продуктом таких змін, адже Верховний Суд у нинішньому складі створився завдяки судовій реформі. Ми не проти реформ, ми за реформи», – акцентувала Валентина Данішевська. При цьому Голова Верховного Суду підкреслила, що будь-які зміни мають бути збалансовані.

Валентина Данішевська зауважила, що ВРП здійснює багато функцій, з яких кадрова – одна з найголовніших, та повідомила, що наприкінці вересня спливає п’ятирічний строк повноважень в останніх груп суддів, які були призначені у 2016 році. Кадрова криза може загостритися ще більше. «Ми відповідальні за здійснення правосуддя, але забезпечити ефективну реалізацію цього правосуддя все важче і важче. Тож зараз питання полягає не в тому, хто працюватиме у ВРП, а в тому, щоб Рада в принципі працювала. Судова система не може втратити обидва органи врядування», – наголосила Валентина Данішевська.

Голова ВС зауважила, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини будь-яке втручання в діяльність має відбуватися за трискладовим тестом: має бути відповідно до закону, переслідувати легітимну мету та бути пропорційним. За її словами, навіть якщо мету, закладену в Законі, вважати легітимною, то питання пропорційності втручання в діяльність – дуже дискусійне.

«Я закликала органи законодавчої і виконавчої влади зважити подальші кроки, щоб негативні наслідки не перевищили позитив, який закладався авторами документа. Законодавча влада має виправити помилки і внести зміни в ухвалене законодавство», – переконана Валентина Данішевська.

«Верховний Суд є найвищим органом у системі судоустрою. Наш обов’язок полягає не лише в тому, щоб забезпечувати захист прав та інтересів людей, а й у тому, щоб уберегти судову владу та боротися за її незалежність. На цьому тримається конституційний лад», – підкреслила вона.

Резюмуючи, Голова ВС винесла на обговорення пропозицію оголосити перерву в питанні розгляду звернення ВРП про направлення до КСУ подання щодо конституційності окремих положень Закону. Цей час потрібен зокрема й для того, щоб завершити переговорний процес і продемонструвати готовність досягнути позитивних результатів для всієї держави.

Пленум Верховного Суду більшістю голосів підтримав таку пропозицію та оголосив перерву в розгляді цього питання до 8 жовтня 2021 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у КЦС ВС підбили підсумки роботи за перше півріччя: результати розгляду касаційних скарг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду