Досвідчені судді у сфері воєнних злочинів міжнародного характеру з Нідерландів розкажуть про роботу слідчих суддів, співпрацю з прокурорами

16:00, 12 мая 2022
Верховний Суд і міжнародний проєкт «Судова влада і суспільство в Україні» визначили пріоритети подальшої співпраці.
Досвідчені судді у сфері воєнних злочинів міжнародного характеру з Нідерландів розкажуть про роботу слідчих суддів, співпрацю з прокурорами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 травня 2022 року Голова Верховного Суду Всеволод Князєв і суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Наталія Блажівська провели робочу зустріч із представниками міжнародного проєкту «Судова влада і суспільство в Україні», що реалізується в рамках Голландсько-української програми МАТRА. Про це повідомляє пресслужба ВС. 

Голова ВС висловив вдячність проєкту та посольству Королівства Нідерланди в Україні за багаторічну співпрацю та стійку підтримку України в непростий для неї час.

«Робота судів докорінно змінилася в умовах тимчасової окупації окремих населених пунктів російськими військами. У судах, розташованих на окупованих територіях, здійснення судочинства тимчасово зупинене, а їхня підсудність змінена. На сьогодні вже ухвалено близько 140 рішень щодо тимчасового переведення суддів із цих судів, а також тих, що розміщені в зоні активних бойових дій, до судів, які розташовані в населених пунктах, підконтрольних українській владі. Разом із тим у регіонах, де не ведуться активні бойові дії, суди працюють у звичайному режимі», – повідомив Всеволод Князєв.  

Крім того, у пресслужбі пишуть, що в умовах воєнного стану кількість звернень до судів зменшилася у пʼять разів порівняно з аналогічним періодом минулого року, а отже значно скоротилися і надходження судового збору.

«Внаслідок цього особливо гостро постала проблема недофінансування судової системи. Така ситуація значно ускладнює вирішення питання щодо відновлення роботи судів, які були зруйновані та розграбовані окупаційними військами і потребують ремонту, оснащення комп’ютерною технікою, підключення до мережі «Інтернет» та закупівлі програмного забезпечення», - йдеться у повідомленні.

Голова ВС зауважив про необхідність методичної допомоги українським суддям щодо розгляду кримінальних проваджень стосовно воєнних злочинів з боку міжнародних фахівців у цій галузі.

«Ми розуміємо обмеженість можливостей Міжнародного кримінального суду та спеціального міжнародного трибуналу, які не зможуть розглянути справи щодо всіх воєнних злочинів, вчинених на території України. Водночас кожен, хто порушив закони і звичаї війни та причетний до агресивної війни, має бути притягнений до відповідальності за скоєне. Значна кількість таких справ розглядатиметься судами України. Тому спільні науково-практичні заходи в рамках проєкту будуть мати для нас дуже велику користь», – наголосив Всеволод Князєв.

Модеруючи зустріч, суддя КАС ВС Наталія Блажівська зазначила, що очільниця проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» заступниця голови Окружного суду Амстердаму Естер де Рой з першого дня війни перебуває на постійному зв’язку з українською судовою системою, ініціює надання гуманітарної допомоги Україні, зокрема судам і суддям, які задіяні в проєкті.

Пані Естер де Рой висловила повагу Збройним силам України і сказала, що на Заході добре розуміють, що нині триває боротьба за свободу всього демократичного світу, тому намагаються допомагати, наскільки це можливо.

Очільниця проєкту вважає, що через війну змінюється суспільство України, виходять на поверхню нові цінності, багато чого може змінитися в поглядах на роль судової системи. Україна може стати відкритішою, судова система – більш незалежною, верховенство права і правовладдя запанують ще більше.

Вона також зазначила, що Міністерство закордонних справ Королівства Нідерланди чітко заявило, що проєкт «Судова влада і суспільство в Україні» має й надалі підтримувати українську судову систему.

«Ми не вважаємо, що ми кращі спеціалісти, ніж українські судді, але готові ділитися знаннями і досвідом, де це потрібно, і хочемо це інтенсифікувати. Тому що ви б’єтеся і за нас, ви – наші колеги в нашій спільній Європі, у нас спільні цінності», – сказала Естер де Рой.

Крім того, очільниця проєкту поінформувала, що за підсумками роботи в умовах пандемії в Нідерландах було ухвалено документ, у якому йдеться про те, що проведення судових засідань в онлайн-режимі може сприяти дієвості та ефективності відправлення правосуддя, тож судді Нідерландів готові поділитися з українськими колегами досвідом проведення слухань в онлайн-форматі.  

У рамках подальшої реалізації проєкту на початок червня запланований вебінар щодо воєнних злочинів міжнародного характеру, в ході якого досвідчені у цій сфері судді з Нідерландів розкажуть про те, які справи, можливо, доведеться розглядати суддям України, а також про роботу слідчих суддів, співпрацю з прокурорами. Планується, що в цьому семінарі візьмуть участь і представники наукової спільноти.

Суддя КАС ВС Наталія Блажівська зазначила, що цей вебінар буде корисним як для слідчих суддів і суддів першої інстанції, так і для суддів Касаційного кримінального суду у складі ВС. Також корисним стане запрошення іноземних суддів, які би поділилися досвідом документування воєнних злочинів на прикладі інших  спеціальних трибуналів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що закриття провадження і передача справи до суду належної юрисдикції не є підставою для скасування заходів забезпечення позову, — ОП КЦС ВС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді