Судді ВС обговорили питання, які пов’язані із провадженнями щодо військових кримінальних правопорушень

16:01, 27 мая 2022
Відбувся круглий стіл «Стан розгляду справ з військових злочинів судами першої інстанції».
Судді ВС обговорили питання, які пов’язані із провадженнями щодо військових кримінальних правопорушень
Джерело фото: facebook.com/supremecourt.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 26 травня, голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко та суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Сергій Погрібний взяли участь у круглому столі «Стан розгляду справ з військових злочинів судами першої інстанції», організованому Київським регіональним центром Національної академії правових наук України за ініціативи Генерального штабу Збройних сил України. Про це повідомляє пресслужба ВС.

«Станіслав Кравченко нагадав про роль Верховного Суду в забезпеченні верховенства права. Так, відповідно до Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів», процесуальних кодексів Верховний Суд має дві основні функції. Перша – перегляд, зокрема, кримінальних проваджень у касаційному порядку, тобто ВС як суд останньої інстанції висловлює свою правову позицію у провадженні та постановляє остаточне рішення. Друга, не менш важлива функція, – забезпечення єдності та сталості судової практики всіма судами України за допомогою передбачених законом механізмів.

Джерело фото: facebook.com/supremecourt.ua

За словами голови ККС ВС, військові кримінальні провадження – не нові для судів, оскільки з 2014 року вони активно їх розглядали та формували відповідні правові позиції. Станіслав Кравченко навів статистичні дані щодо військових злочинів, передбачених розд. ХІХ «Кримінальні правопорушення проти встановленого порядку несення військової служби (військові кримінальні правопорушення)» КК України у 2021 році. При цьому, зазначивши, що з 24 лютого 2022 року, з початком повномасштабного російського вторгнення, ці цифри збільшуватимуться. Тому, як зауважив спікер, правоохоронні органи, слідство, прокуратура, суди повинні бути готові до таких викликів. Верховний Суд приділятиме цьому питанню належну увагу. Адже лише спільними зусиллями та взаємодією вдасться досягнути ефективності й відповідних результатів у цій сфері.

Зважаючи на завдання щодо забезпечення сталості та єдності судової практики у порядку та спосіб, що визначені процесуальним законом, Станіслав Кравченко розповів про особливості виконання цієї функції Верховним Судом, зокрема, шляхом публікації оглядів судової практики. Голова ККС ВС запевнив, що Верховний Суд продовжує цю роботу і готовий надати військовим юристам огляди судової практики касаційного суду для врахування в роботі та забезпечення єдиного підходу до розгляду тих чи інших питань.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду д. ю. н., професор, член-кореспондент НАПрН України Сергій Погрібний висловив думку як науковець щодо створення військових судів (як спеціалізованих судів у системі військової юстиції) та пояснив складнощі в реалізації такої ініціативи.

Джерело фото: facebook.com/supremecourt.ua

Передусім ці складнощі пов’язані з тим, що створення військових судів суперечитиме ст. 125 Конституції України (створення надзвичайних та особливих судів не допускається). Сергій Погрібний зазначив, що без внесення змін до Основного Закону України неможливо запровадити і створити військові суди. Також треба внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і до процесуальних кодексів, у яких передбачити компетенцію військових судів. Лише після цього можна було б перейти до створення таких судів.

Крім того, Сергій Погрібний нагадав, що вже три роки не створена Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Не функціонує Вища рада правосуддя, оскільки в її складі немає необхідної кількості членів для прийняття рішень. «Тобто створити військові суди у стислі терміни неможливо. На це підуть роки», – резюмував Сергій Погрібний. 

Водночас він зауважив, що військові суди в тому вигляді, в якому вони дісталися Україні від Радянського Союзу, показали свою неефективність. За словами судді КЦС ВС, ця концепція має бути відкинута, як і будь-яка спадщина СРСР. Натомість, вважає він, проблему з розглядом справ щодо військових злочинів слід вирішувати, наділивши такою компетенцією певні районні суди в кожній області, визначивши їх як спеціалізовані суди для розгляду категорії спорів, пов’язаних із військовослужбовцями», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва