Суд постановив вирок двом хмельничанам, що несли «русский мир» в Україну

18:59, 20 июня 2022
Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.
Суд постановив вирок двом хмельничанам, що несли «русский мир» в Україну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький міськрайонний суд визнав винним 38-річного хмельничанина в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також у розповсюдженні матеріалів із закликами до таких дій, вчинених повторно, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110 КК України), а його спільницю – 34-річну хмельничанку – у розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110 КК України), та призначив покарання кожному – по 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Про це повідомляє пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

«Як встановив суд, у травні 2014 року житель Хмельницького, що був координатором у західному регіоні України проросійського громадсько-політичного об'єднання "Союз граждан Украины" на інтернет-сайті провів дві відеоконференції щодо політичних подій в Україні, у ході яких публічно закликав до вчинення умисних дій, направлених на зміну меж території та державного кордону України.

Серед іншого – позбавлятися від нової української влади, яку називав "хунтою", та її прибічників в усій Україні, брати участь в інформаційній війні, надавати фінансову допомогу, постачати ліки та речі так званим «ополченцам», які відстоюють ідею федералізації України, створювати структури Новоросії, які будуть поширюватися на інші області України, що згодом приєднуватимуться, створити нову державу (за контекстом, не українську) з новою назвою та новою структурою. Відеоконференції на сайті переглянуло понад 5 тисяч осіб.

Тоді ж він вступив у попередню змову з обвинуваченою та невстановленими слідством особами щодо розповсюдження серед хмельничан примірників газети «Новороссия». Друковане періодичне видання містило заклики об'єднати всі "исконно русские земли" та відновити межі СРСР або навіть і розширити їх, фізично знищити керівництво України, що прийшло до влади після подій на Євромайдані, та його прихильників, боротися за свої права, за "Русский мир. За референдум и его итоги", озброюватися і захищати Новоросію.

Більше ніж 800 примірників газети спільникам передавали двічі – з Донецька й Сум у червні й липні 2014 року. Частину з них вони встигли розповсюдити», - розповідають у суді.

Під час судового розгляду справи обоє обвинувачених відмовилися давати пояснення і відповідати на питання учасників.

Оцінивши зібрані та досліджені у судовому засіданні докази, зокрема, показання свідків, висновки судово-лінгвістичної та судово-авторознавчої експертиз, відеозапис з камер спостереження у поштовому відділенні, протокол огляду багажу, протоколи про результати проведення негласних слідчих (розшукових) дій, суд дійшов висновку, що вина хмельничан в інкримінованому злочині доведена.

При призначенні покарання суд врахував, що обвинувачені раніше не судимі, позитивно характеризуються, обвинувачена має неповнолітню дитину, не встановлено обставин, які б обтяжували їм покарання, однак вони вчинили умисний тяжкий злочин, який визначається високим ступенем небезпечності для суспільства, при цьому своєї вини не визнали й не розкаялися.

«Разом з тим, враховуючи, що злочини вчинені не з корисливих мотивів, а також положення ст. 416 КПК України, суд дійшов висновку призначити покарання в межах санкції ч. 2 ст. 110 КК України у мінімальному розмірі без конфіскації майна», – йдеться у вироку суду.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Подільський районний суд м. Києва оголосив вирок киянину, який заперечував збройну агресію РФ проти України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді