Чи ділиться між подружжям автомобіль, придбаний в кредит під час шлюбу

17:40, 26 февраля 2018
ВС виклав правову позицію, щодо поділу автомобіля, придбаного у період шлюбу за рахунок кредиту, який виплачувався кимсь одним із пари.
Чи ділиться між подружжям автомобіль, придбаний в кредит під час шлюбу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховного Суду від 06.02.2018 по справі №235/9895/15-ц про виділ частки майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя шляхом стягнення 1/3 частини вартості майна, залишено без змін рішення апеляційного суду про задоволення позовних вимог.

Позивач звернувся до суду про виділ частки майна шляхом стягнення грошової компенсації.  

Із відповідачем шлюб було розірвано, за період шлюбу було придбано за кредитні кошти автомобіль, який зареєстрований на відповідача.

Рішенням суду першої інстанції було відмовлено у задоволенні позовних вимог із мотивуванням, що у період виплати кредиту за автомобіль сторони фактично припинили шлюбно-сімейні відносини та відповідач сам виплачував кредитні кошти.

Судом апеляційної інстанції було скасовано рішення попередньої інстанції з обґрунтуванням, що якщо автомобіль був придбаний у період шлюбу, то позивач має право на отримання грошової компенсації за свою частку у спільному сумісному майні подружжя.

За правовим аналізом матеріальних норм ст.ст.61, 65 СК України суд дійшов висновку, що об'єктом права спільної сумісної власності подружжя є як предмети матеріальні, так і майнові права та обов'язки. Договір, укладений одним із подружжя, створює обов'язки для другого з подружжя в разі, якщо його укладено в інтересах сім'ї, а одержане за цим договором майно фактично використано на задоволення потреб сім'ї.

ВС погодився із правовою позицією апеляційного суду, який виходив із того, що оскільки автомобіль був придбаний у період шлюбу, то він, відповідно до вимог статей 60, 61, 70, 71 СК України, є спільним майном подружжя та підлягає поділу між ними.

Нагадаємо, раніше Верховний Суд ухвалив рішення, коли магазин, придбаний за час шлюбу, може стати особистою власністю.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді