Судова практика: особливості припинення спільної власності на частку майна

18:00, 29 марта 2018
Відсутність іншого житла у співвласника може стати підставою для відмови у припинені права власності на його частку в спільному майні.
Судова практика: особливості припинення спільної власності на частку майна
www.flyinghomes.co.uk
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховного Суду від 15.03.2018 у справі №345/2723/17 про припинення права на частку в спільному майні залишено рішення попередніх інстанцій без змін.

Позивач, маючи в спільній власності з відповідачем квартиру, звернувся до суду про припинення частини власності відповідача на цю квартиру із сплатою грошової компенсації вартості такої частки, адже спільне володіння цією квартирою між ними не є можливим.

Рішення суду першої інстанції мотивоване відсутністю достатніх обставин, які б підтверджували неможливість спільного користування співвласниками спірною квартирою. Частка квартири, що належить відповідачці, не є незначною, її неможна виділити в натурі, а позбавлення права власності на цю частку може призвести до істотної шкоди інтересам відповідача.

Суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції.

Суди попередніх інстанцій встановили, що відповідачу належить 5/12 частин спірної квартири, в якій вона фактично проживає. Іншого жилого приміщення вона не має.

ВС зазначив, що у разі задоволення позову буде порушено принцип рівності прав співвласників, а правовий режим спільної часткової власності враховує інтереси всіх її учасників і забороняє обмеження прав одних учасників за рахунок інших. Тому з урахуванням встановлених обставин справи припинення права власності відповідача на частину спірної квартири може завдати істотної шкоди її інтересам.

Нагадаємо, ВС пояснив, чи можливо відстояти право на спільне майно без реєстрації шлюбу.

 

 

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді