Чи можливо відстояти право на спільне майно без реєстрації шлюбу

20:02, 27 февраля 2018
ВС звернув увагу, що поділ спільного майна подружжя залежить не лише від факту спільного проживання, але й придбання такого майна внаслідок спільної праці.
Чи можливо відстояти право на спільне майно без реєстрації шлюбу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У постанові від 08.02.2018 у справі №320/6893/15-ц про встановлення факту проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу, визнання майна спільною сумісною власністю подружжя, визнання права власності на 1/6 частку житлового будинку були скасовані рішення попередніх судових інстанцій із переданням справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Позивач вважає, що має право  на частину будинку оскільки, його було придбано під час проживання з відповідачкою однією сім'єю. Зазначений будинок був придбаний за кошти відповідачки, яка продала свою квартиру та за позичені кошти батька позивача та був оформлений на відповідачку та двох дітей у рівних частках.  

Рішенням першої інстанції, яке залишено без змін рішенням апеляційної інстанції, позов задоволено, суд виходив з того, що позивач та відповідач проживали однією сім'єю без реєстрації шлюбу, так як у цей період у них народились діти. Та крім того, судом зазначено, що розпискою підтверджено про отримання позивачем у присутності відповідачки у борг грошові кошти на придбання спірного будинку. Тому, такий будинок придбано унаслідок спільної праці за спільні грошові кошти, та підлягає поділу між сторонами.

ВС зазначив, що під час вирішення спору щодо поділу майна, набутого сім'єю, слід установити не лише обставини щодо факту спільного проживання сторін у справі, а й ті обставини, що спірне майно було придбане сторонами внаслідок спільної праці.

Суд зазначив, що суди належним чином не дослідили, чи містить розписка про отримання позивачем у борг грошових коштів на придбання саме цього спірного житлового будинку, та чи надавала відповідачка згоду на отримання у борг цих коштів.

Та не взято до уваги, що відповідачка продала власну квартиру за більші кошти придбаного будинку за частину яких було придбано цей будинок. Також, суд звернув увагу, що судами не перевірено чи порушено позивачем строк позовної давності, що є самостійною підставою для відмови у позові.

Крім того, встановлюючи факт спільного проживання позивача та відповідача однією сім'єю без реєстрації шлюбу з грудня 1994 року по 2001 рік, суди не звернули уваги на те, що правова підстава для встановлення такого юридичного факту з'явилася лише з набранням чинності СК України 2003 року та ЦПК України 2004 року.

Нагадаємо, раніше Верховний Суд роз'яснив, чи ділиться між подружжям  автомобіль, придбаний в кредит під час шлюбу.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді