Заборона виїзду дитини за кордон як інструмент впливу батьків

12:31, 7 февраля 2019
Правова позиція ВС: у вирішенні спору щодо надання дозволу на виїзд неповнолітньої дитини за кордон враховуються інтереси дитини та її думка.
Заборона виїзду дитини за кордон як інструмент впливу батьків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду від 04.07.2018 року у справі №712/10623/17 про надання дозволу на виїзд неповнолітньої дитини за кордон без згоди батька рішення попередніх судів залишила без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

По суті спору. Позивач звернулася до суду про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини до Республіки Польща на відповідний строк без згоди та супроводу батька, оскільки останній дозволу не надав, мотивуючи це тим, що порушуються його права як батька дитини у її вихованні. Також він вважає, що виїзд за кордон може фактично залишити дитину без батька.

Першою та апеляційною інстанцією позов задоволено, суди надали дозвіл на виїзд за кордон дитини із встановленням відповідного періоду її перебування без згоди та супроводу батька. Під час розгляду справи опитано малолітню дитину, яка пояснила, що бажає разом з мамою проживати у Польщі.

Велика Палата Верховного Суду погодилась із висновками попередніх судів та зазначила, що у такій категорії справ узагальнений та формальний підхід є неприпустимим, оскільки сама наявність у одного з батьків права відмовити в наданні згоди на тимчасовий виїзд дитини за кордон з іншим з батьків є суттєвим інструментом впливу, особливо у відносинах колишнього подружжя. Право на заборону виїзду за кордон може використовуватися не в інтересах дитини. Кожна справа потребує детального вивчення ситуації, врахування різноманітних чинників, які можуть вплинути на інтереси дитини, у тому числі треба зважати на її думку, якщо вона за віком здатна сформулювати власні погляди.

З постановою Великої Палати Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала роз'яснення суду щодо виїзду з дитиною за кордон без згоди одного з батьків.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді