Дітям без щеплень заборонено відвідувати садочки: постанова ВС

16:20, 31 мая 2019
Верховний суд ухвалив рішення щодо заборони відвідування дитячого садка дитиною без необхідних щеплень.
Дітям без щеплень заборонено відвідувати садочки: постанова ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суд не задовольнив позов матері, яка відстоювала своє право відводити до дошкільного навчального закладу свою дитину, яка не має низки обов’язкових щеплень (правець, дифтерія, кашлюк тощо).

Жінка звернулася до суду ще у червні 2016 року. Вона подала позов до суду на дитячий садок з вимогою не чинити перешкод її дитині у здобутті дошкільної освіти. У позовній заяві жінка зазначила, що привела свого сина до дошкільного навчального закладу після восьмимісячної відсутності, проте у садку відмовились прийняти дитину через відсутність необхідних щеплень. Мати пред’явила довідку про стан здоров’я дитини, в якій вказано, що її син здоровий і може відвідувати садочок. Однак до групи його все одно не прийняли. Таку позицію керівництва дитсадка позивачка вважає порушенням своїх прав та прав свого сина на здобуття дошкільної освіти.

Позов жінки задовольнив Славутський міський районний суд Хмельницької області, мотивуючи це тим, що заступниця директора дитсадка протиправно вимагала у жінки довідку лікувально-консультативної комісії про можливість відвідування дитиною дошкільного закладу, адже в місті не було складної чи неблагополучної епідеміологічної ситуації щодо захворюваності на правець.

Однак у 2017 році дошкільниц навчальний заклад подав апеляційну скаргу до Апеляційного суду Хмельницької області, яку було задоволено. Рішення суду першої інстанції було скасовано та ухвалено нове рішення, за яким у задоволенні позову відмовлено. Після цього було ще кілька апеляцій від обох сторін.

Врешті решт, Верховний Суд 17 квітня 2019 року вирішив не задовольняти позов жінки. Позиція суду є такою, що дітям, які не отримали необхідних щеплень згідно з календарем, відвідування дитячих закладів не дозволяється. Виключення можливі за умови, якщо щеплення не було зроблене через медичні протипоказання, але в такому разі має бути благополучна епідемічна ситуація та рішення консиліуму відповідних лікарів.

Згідно з висновками суду, індивідуальний інтерес матері, що вирішила відмовитися від щеплення, не може бути вищим за загальні інтереси інших батьків та їхніх дітей, які ризикують заразитися від дитини без щеплення. У постанові йдеться, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільне навчання та інтересами інших дітей.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що потрібно знати про безкоштовні щеплення в приватних клініках. Вакцину отримають тільки ті клініки, які уклали договори з Національною службою здоров'я України.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді