Забудова природного заповідника: ВС підтвердив незаконність договору оренди

15:05, 23 августа 2019
Договір оренди дозволяв забудувати земельну ділянку природно-заповідного фонду.
Забудова природного заповідника: ВС підтвердив незаконність договору оренди
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 серпня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду (головуючий суддя — Юрій Чумак, судді — Тетяна Дроботова та Костянтин Пільков) розглянув справу № 910/11164/16 і погодився з висновком суду апеляційної інстанції про задоволення позову щодо визнання недійсним договору оренди земельної ділянки (урочище Бичок, що є об’єктом природно-заповідного фонду) та зобов'язання повернути спірну земельну ділянку державі, передає офіційний сайт ВС.

У рішенні колегія суддів зауважила про доведеність порушення прав Національного природного парку «Голосіївський» внаслідок укладення між відповідачами оспорюваного договору оренди землі та наявність підстав для визнання цього договору недійсним.

Суд апеляційної інстанції встановив, що оспорюваний договір Київська міська рада уклала з порушенням норм земельного та природоохоронного законодавства, а забудова земельної ділянки негативно вплине на стан природоохоронних комплексів і унеможливить їх використання за цільовим призначенням.

У червні 2016 року громадська організація та Національний природний парк «Голосіївський» звернулися до Господарського суду міста Києва з позовом до Київради і товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, укладеного між ТОВ і Київрадою 2010 року на підставі відповідного рішення Київради, та зобов'язання ТОВ повернути за актом приймання-передачі спірну земельну ділянку державі в особі Національного природного парку «Голосіївський», якому цю ділянку передано в постійне користування.

Зазначений договір дозволяв ТОВ звести на земельній ділянці площею 2,7 га (урочище Бичок, що входить до складу Національного природного парку «Голосіївський» та є об’єктом природно-заповідного фонду) офісні комплекси з готелями, закладами громадського харчування, приміщеннями торговельно-розважального призначення і паркінгами, салонів з продажу автомобілів і їх технічного обслуговування.

Таким чином, КГС ВС підтвердив незаконність договору оренди, який дозволяв забудувати земельну ділянку природно-заповідного фонду.

З повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала рішення Верховного Суду щодо застосування штрафів за прострочення доставки вантажу.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки