Скарга до КДКА щодо поведінки адвоката: постанова КЦС ВС

15:55, 26 августа 2019
Суд зробив декілька важливих висновків.
Скарга до КДКА щодо поведінки адвоката: постанова КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо особа звертається до КДКА із заявою (скаргою) щодо поведінки адвоката, у ній міститься певна інформація, проте під час перевірки вона не підтвердилася, ця інформація не може вважатися недостовірною та не потребує спростування. Такий висновок зробила колегія суддів Касаційного цивільного суду ВС в постанові від 10 червня 2019 року у справі № 680/195/17, передає ligazakon.net.

Адвокат просив суд зобов'язати спростувати як недостовірну інформацію, поширену відповідачем у скарзі до дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Ради адвокатів Хмельницької області про притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності. Позивач вказав, що твердження відповідача у скарзі є надуманими і висловленими з метою приниження його честі, гідності та підриву ділової репутації.

Районний суд, з яким погодився суд апеляційної інстанції, у задоволенні позову відмовив. Суди зазначили, що звернення відповідача до КДКА не є поширенням недостовірної інформації, оскільки здійснювалося відповідачем у визначеному нормами чинного законодавства порядку для оскарження дій позивача.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду відмовив у задоволенні касаційної скарги позивача та залишив рішення попередніх судів без змін з огляду на таке.

Тлумачення ст. 277 ЦК свідчить, що позов про спростування недостовірної інформації підлягає задоволенню за такої сукупності умов:

- поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь-який спосіб; поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача;

- поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності;

- поширення інформації, що порушує особисті немайнові права;

- врахування положень ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини щодо її застосування.

Згідно з ч. 1 ст. 36 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» право на звернення до КДКА із заявою (скаргою) щодо поведінки адвоката, яка може бути підставою для дисциплінарної відповідальності, має кожен, кому відомі факти такої поведінки.

Якщо особа звертається до КДКА із заявою (скаргою) щодо поведінки адвоката, в ній міститься та чи інша інформація, проте під час перевірки вона не знайшла свого підтвердження, ця обставина не може сама по собі бути підставою для задоволення позову, оскільки у такому випадку особа реалізувала право, передбачене ч. 1 ст. 36 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а не поширила недостовірну інформацію.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову КЦС ВС щодо права на спростування недостовірної інформації.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді