Суд встановив факт участі громадянина у бойових діях під час проведення АТО

12:00, 18 сентября 2019
Встановлення факту участі в АТО надасть право скористатися пільгами, які передбачені для учасника бойових дій.
Суд встановив факт участі громадянина у бойових діях під час проведення АТО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Громадянин звернувся до Ленінського райсуду Миколаєва із заявою про встановлення факту його участі в бойових діях під час проведення Антитерористичної операції із захисту незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в період з червня 2014 року по листопад 2014 року на території населених пунктів Луганської області у складі добровольчого батальйону «Айдар». Про це повідомляє прес-служба суду.

Чоловік мотивував свої вимоги тим, що він з червня 2014 року по листопад 2014 року брав участь в Антитерористичній операції із захисту незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в районі проведення Антитерористичної операції у Луганській області у складі однієї з військових частин добровольчого батальйону «Айдар», в подальшому однієї з військових частин Збройних сил України. Безпосередньо брав участь в обороні м. Щастя, звільнені населеного пункту Жовте, звільнені та обороні с. Георгіївка, звільнені с. Трьохізбенка, обороні с. Новосвітлівка, обороні Луганської ТЕС. Проте, підтверджуючих документів з військової частини про те, що він брав безпосередню участь у бойових діях, немає, оскільки такі документи під час евакуації частини до м. Харкова було втрачено. Встановлення даного факту надасть громадянину право скористатися пільгами, які передбачені для учасника бойових дій.

Суд вважав, що у заявника відсутні можливості встановити відповідний факт у порядку, передбаченому законодавством України, а тому в розумінні вимог ст.3, ч.2 ст.256 ЦПК України та в площинні дії ст.13 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, суд вважав, що відсутні підстави не розглядати подану заяву в порядку цивільного судочинства за правилами окремого провадження.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об’єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, суд дійшов  висновку, що заява підлягає задоволенню.

З інформацією щодо повного тексту рішення можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи: №489/2871/19.

Зазначається, що рішення суду ще на набрало чинності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що встановлення факту участі в бойових діях здійснюється в позасудовому порядку.

Також ми повідомляли, що Зеленський анонсував законопроект про статус ветеранів і добровольців.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва