Припинення провадження у справах про банкрутство боржників: правова позиція КГС ВС

11:45, 13 декабря 2019
Судове засідання відбулося 12 листопада.
Припинення провадження у справах про банкрутство боржників: правова позиція КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі №10/110б про банкрутство ВАТ, яке з 2014 року перебуває в процедурі ліквідації, Регіональне відділення ФДМУ по Луганській області подало клопотання про припинення провадження у справі на підставі ст. 12 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та п. 4-3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Про це повідомляє офіційний сайт ВС.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 21 січня 2019 року, залишеною без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 7 травня 2019 року, провадження у справі припинено з мотивів існування для цього правових та фактичних підстав з огляду на те, що розмір частки держави у статутному капіталі боржника становить 55,778%; рішення ФДМУ у формі наказу від 10 липня 1995 року №39-ДП «Про прийняття рішення щодо приватизації об’єкта» стосовно приватизації боржника є чинним; ВАТ включено до переліку відкритих акціонерних товариств, акції яких запропоновані до продажу у 1995 році згідно з додатком №1 до постанови КМУ від 15 травня 1995 року №343, а також на імперативні приписи абз. 1 п. 4-3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», відповідно до якого провадження у справах про банкрутство боржників, якими є державні підприємства та/або господарські товариства, понад 50% акцій (часток) яких прямо чи опосередковано належать державі, щодо яких прийнято рішення про приватизацію, підлягає припиненню, крім тих, що ліквідуються за рішенням власника.

12 листопада 2019 року Верховний Суд у складі палати для розгляду справ про банкрутство КГС прийняв постанову про залишення оскаржуваних судових рішень без змін, погодившись із мотивами та висновками судів про те, що провадження у справі про банкрутство ВАТ підлягає припиненню.

Із повним текстом постанови КГС ВС від 12 листопада 2019 року у справі №10/110б можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову КГС ВС щодо спростування майнових дій боржника у процедурах банкрутства.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді