КЦС ВС відклав розгляд справи щодо витребування квартири з незаконного володіння

15:01, 30 января 2020
Позивачка просила суд витребувати з чужого володіння квартиру, яку незаконно зареєстрували на інших власників.
КЦС ВС відклав розгляд справи щодо витребування квартири з незаконного володіння
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду 29 січня 2020 року ухвалив відкласти до 12 лютого 2020 року справу №761/17142/15-ц за позовом про витребування майна (квартири) з чужого незаконного володіння, визнання права власності, визнання недійсним договору іпотеки, скасування рішень, виселення та за зустрічним позовом про відшкодування витрат на поліпшення квартири. Про це повідомляє прес-служба ВС.

Колегія суддів також розглянула клопотання представника позивача про розгляд справи з викликом сторін і постановила ухвалу про відмову в його задоволенні.

Відповідно до ч. 1 ст. 402 ЦПК України в суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням ст. 400 цього Кодексу. У разі необхідності учасники справи можуть бути викликані для надання пояснень у справі.

Суд касаційної інстанції не встановив необхідності надання пояснень сторонами у зазначеній справі, тому підстав для розгляду справи за участю сторін на стадії касаційного перегляду судових рішень немає.

Довідково. У цій справі позивачка просила суд витребувати з чужого незаконного володіння квартиру, яку вона придбала 2005 року. У 2014 році їй стало відомо, що право власності на спірну квартиру зареєстровано за іншою особою. Згодом це право кілька разів переходило до інших власників, останній з яких передав квартиру в іпотеку банку.

Суд першої інстанції задовольнив позов, зокрема врахувавши, що у грудні 2012 року спірна квартира вибула з володіння позивачки поза її волею та на підставі підробленої ухвали районного суду. Однак апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та відмовив у задоволенні позову.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КЦС ВС нагадав, що є підставою для розірвання земельного договору

Також ми писали про висновок КЦС ВС щодо того, за яких умов може бути стягнута надмірно виплачена субсидія.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді