Право військовослужбовця на одноразову грошову допомогу: суд вказав на важливі деталі

09:42, 16 июня 2020
Військовослужбовець, який отримав інвалідність внаслідок захворювання, пов’язаного із захистом Батьківщини, має право на одноразову грошову допомогу: 8 ААС.
Право військовослужбовця на одноразову грошову допомогу: суд вказав на важливі деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обмеження щодо виплати одноразової грошової допомоги поширюється винятково на такі випадки, коли під час повторного огляду у понад дворічний строк:

1) змінилася група інвалідності після первинного встановлення інвалідності, або

2) змінився відсоток ступеня втрати працездатності без встановлення групи інвалідності.

Такого висновку дійшла колегія суддів Восьмого ААС у справі № 500/2648/19, інформує прес-служба суду.

Суд апеляційної інстанції наголосив, що вказані випадки є самостійними, не можуть поєднуватися та поширюються лише на випадки або зміни групи інвалідності, або зміни відсотка ступеня втрати працездатності. 

Позивач у різні періоди з 2014 по 2018 роки безпосередньо брав участь в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей, внаслідок чого йому у 2015 році було визначено ступінь втрати професійної працездатності 25% без встановлення інвалідності у зв’язку із травмою, пов`язаною з виконанням обов`язків військової служби. У 2019 році, після звільнення з військової служби у відставку (за станом здоров`я), позивачу було встановлено ІІ групу інвалідності внаслідок захворювання, пов`язаного із захистом Батьківщини, і він звернувся за призначенням одноразової грошової допомоги.

Міністерство оборони України (далі – відповідач) мотивував відмову позивачу у призначенні одноразової грошової допомоги тим, що між первинною втратою працездатності, яка визначалася у відсотках, та втратою працездатності у вигляді встановлення II групи інвалідності пройшов термін понад 2 роки, а отже виплата не здійснюється відповідно до абзацу 2 пункту 4 статті 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі – Закон №2011-XIІ): «У разі зміни групи інвалідності, її причини або ступеня втрати працездатності понад дворічний термін після первинного встановлення інвалідності виплата одноразової грошової допомоги у зв`язку із змінами, що відбулися, не здійснюється».

Восьмий апеляційний адмінсуд суд зазначив, що абзац 2 пункту 4 статті 16-3 Закону №2011-XIІ не містить часових обмежень щодо випадків, коли після первинного встановлення часткової втрати працездатності особі вперше встановлюється інвалідність. Первинне встановлення інвалідності є окремими випадком, який дає право на виплату окремого виду допомоги у зв`язку із встановленням інвалідності.

Колегія суддів Восьмого ААС зауважила, що у спірних правовідносинах йдеться саме про призначення і виплату одноразової грошової допомоги у зв`язку із встановленням позивачу групи інвалідності, що є окремою підставою для здійснення такої виплати без обмеження будь-якими строками після встановлення відсотку втрати працездатності. Тому посилання відповідача на те, що позивач не має права на отримання одноразової грошової допомоги з підстав, визначених у абзаці 2 пункту 4 статті 16-3 Закону № 2011-ХІІ та пункті 8 Порядку № 975, є незаконним.

Таким чином, Восьмий ААС залишив без змін рішення Тернопільського ОАС та зобов’язав відповідача призначити і виплатити позивачу одноразову грошову допомогу у розмірі 300-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 01.01.2019 року.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада прийняла закон про нові військові звання.

Також ми розповідали про перерахунок пенсії колишнім військовослужбовцям: рішення ВП ВС у зразковій справі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді