Читання лекцій на політичну тематику — сумнівна підстава для підозри у тероризмі: ЄСПЛ

20:20, 23 сентября 2020
Заявника звинувачували у пособництві терористичній організації, що полягало у читанні лекцій.
Читання лекцій на політичну тематику — сумнівна підстава для підозри у тероризмі: ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2009 році у Туреччині правоохоронці порушили кримінальну справу стосовно політиків, бізнесменів, адвокатів, викладачів університетів, студентів та журналістів, яким закидали участь у незаконній організації – Союзі громад Курдистану. Цей союз уважався «міською філією» Робітничої партії Курдистану – незаконної збройної організації, що переслідує мету створення незалежної Курдської держави. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

У 2011 року було проведено обшуки в будинках шістдесяти осіб, в тому числі, у будинку Рагіпа Зараколу. Прокурор звернувся до суду з клопотанням про тримання особи під вартою через членство у терористичній організації. Оскарження рішення не мало успіху – суд присяжних відхилив скаргу Зараколу.

У 2012 році прокурор відкрив провадження проти ста вісімдесяти трьох осіб. Зараколу звинувачували у пособництві терористичній організації, що полягало у читанні лекцій. Але суд присяжних такі обвинувачення не підтримав і той був звільнений.

У 2014 році в Туреччині набули чинності зміни до закону про боротьбу з тероризмом, через що змінилася підсудність цієї категорії справ. Провадження триває.

Зараколу звернувся до Європейського суду з прав людини.

Посилаючись, зокрема, на статтю 5 § 1 (право на свободу та безпеку) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод він стверджував про відсутність жодних доказів, які б надавали достатні підстави  для підозри його у вчиненні злочину або обґрунтовували його тримання під вартою. Він також скаржився на необгрунтованість судових рішень та неможливість ефективного оскарження законності його тримання під вартою під час досудового ув’язнення. Також він стверджував, що таке тримання під вартою порушило свободу вираження поглядів, гарантовану статтю 10 Конвенції.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті  5§ 1, 5 § 4 та статті 10 та присудив 6,5 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Рагіп Зараколу проти Туреччини» (№ 15064/12) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше ЄСПЛ висловив позицію щодо проблеми тривалості судового провадження.

Також ЄСПЛ підтвердив абсолют неупередженості суду.

Додамо, що ЄСПЛ висловився про затримання без дозволу суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей