Верховний Суд вказав на важливі аспекти щодо завірення копії адвокатського свідоцтва

12:02, 2 декабря 2020
ВС висловився щодо відсутності дати завірення копії свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.
Верховний Суд вказав на важливі аспекти щодо завірення копії адвокатського свідоцтва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відсутність дати завірення копії свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю не є підставою для позбавлення захисника права на подання апеляційної скарги. Такого висновку дійшов Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду при розгляді справи № 761/8517/17.

Обставини справи

Захисник звернувся із заявою до ВАКС про роз’яснення ухвали цього суду, постановленої під час підготовчого судового засідання, яку було залишено без задоволення. Не погодившись із зазначеною ухвалою, захисник оскаржив її в апеляційному порядку. На підтвердження своїх повноважень на здійснення захисту обвинуваченого ОСОБА_1 до апеляційної скарги захисник долучив копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю та ордер на надання правової допомоги. Позиції судів першої та апеляційної інстанцій: ВАКС залишив без задоволення заяву захисника щодо роз’яснення ухвали цього суду.

Апеляційна палата ВАКС повернула апеляційну скаргу захисника на зазначену ухвалу ВАКС.

Позиція ККС ВС

Колегія суддів відзначила, що, повертаючи апеляційну скаргу захисника, апеляційний суд дійшов висновку про те, що її подано особою, яка не має права її подавати, оскільки до неї не долучено належно завіреної копії свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю через відсутність на ній дати її завірення захисником. На думку колегії суддів, відсутність на копії свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю дати її завірення не свідчить про те, що захисник не мав права на подання апеляційної скарги в інтересах обвинуваченого ОСОБА_1. Крім того, адвокат здійснював повноваження захисника під час підготовчого судового засідання у цьому кримінальному провадженні.

Ухвалу апеляційної палати ВАКС скасовано та призначено новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, коли суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу.

Також ми розповідали про надання неповної відповіді на адвокатський запит: ВС визначив юрисдикцію спорів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді