Несвоєчасне введення будинку в експлуатацію: ВС зазначив важливі аспекти

10:51, 11 декабря 2020
За несвоєчасне введення будинку в експлуатацію із забудовника можливе стягнення моральної шкоди навіть у випадках, коли умовами договору право на компенсацію моральної шкоди не передбачено.
Несвоєчасне введення будинку в експлуатацію: ВС зазначив важливі аспекти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На зобов’язання, що виникають з майнових прав особи на об’єкт нерухомого майна, поширюється дія Закону України «Про захист прав споживачів», отже, за несвоєчасне введення будинку в експлуатацію із забудовника можливе стягнення моральної шкоди навіть у випадках, коли умовами договору право на компенсацію моральної шкоди не передбачено. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 755/3509/18.

ОСОБА_1 у повному обсязі сплатив вартість квартири, однак всупереч договірним зобов’язанням ТОВ не передало позивачу квартиру в об’єкті капітального будівництва – житловому будинку з нежитловими приміщеннями.

Рішенням районного суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, у задоволенні позову про відшкодування моральної шкоди за неналежне виконання договірних зобов’язань відмовлено, оскільки договором купівлі-продажу майнових прав на об’єкт нерухомого майна таке відшкодування не передбачено.

Верховний Суд не погодився з таким висновком судів.

Так, відповідно до статті 611 ЦК України моральна шкода підлягає відшкодуванню у разі порушення зобов'язання, якщо таке відшкодування встановлено договором або законом.

Тобто законодавець указує на два випадки компенсації моральної шкоди – вони визначені умовами договору або випливають із положень законодавства (зокрема, статей 4, 22 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Статтею 1-1 цього закону передбачено, що він регулює відносини між споживачами товарів (крім харчових продуктів, якщо інше прямо не встановлено цим Законом), робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг.

Як відомо з положень договору, укладеного між сторонами, продавець продає, а покупець купує майнові права на об'єкт нерухомості. Отже, суди зробили помилковий висновок про те, що до спірних правовідносин не підлягає застосуванню Закон України «Про захист прав споживачів».

Договір купівлі-продажу майнових прав передбачає в подальшому набуття їх покупцем права власності на квартиру, а отже, на такі правовідносини поширюється дія вказаного закону.

Моральна шкода за порушення цивільно-правового договору, як спосіб захисту суб'єктивного цивільного права може бути компенсована і в тому разі, якщо це прямо не передбачено законом або тим чи іншим договором, і підлягає стягненню на підставі статей 16 та 23 ЦК України, статей 4 та 22 Закону України «Про захист прав споживачів» навіть у тих випадках, коли умовами договору право на компенсацію моральної шкоди не передбачено. Постановою Верховного Суду постанову Київського апеляційного суду скасовано, справу передано на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Раніше ВС роз’яснив, які приміщення багатоквартирного будинку є допоміжними приміщеннями.

Також ми розповідали, чи потрібен дозвіл на перепланування квартири.

Крім того, «Судово-юридична газета» повідомляла, які будівельні роботи вважаються реконструкцією

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду